Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Stadsecoloog gaat in op ziektes in Almeerse natuurHoe we de natuur een handje kunnen helpen

Algemeen

Door Dominique Voss
ALMERE – Op dit moment heeft Almere te maken met een aantal hardnekkige plantenziekten en plagen zoals de essentaksterfte, de buxusmot en het eikenmotje. Is er iets aan de hand met de Almeerse natuur? Stadsecoloog Ton Eggenhuizen geeft inzicht.


“Als we nog lang willen genieten van de natuur moeten we de natuur meer zijn gang laten gaan”, zegt Eggenhuizen. Voordat het gesprek begint gooit hij een broodzak vol bladeren leeg op de tafel. “Dit is wat ik vanochtend ben tegengekomen onderweg naar werk”, zegt de stadsecoloog. “Kijk op dit blad zit nog een larve. Dat is trouwens geen enkel probleem. Die kan je gewoon laten zitten.” Volgens Eggenhuizen grijpen we vaak te snel naar bestrijdingsmiddelen wanneer we een oneffenheidje vinden, maar dat is juist niet goed.
“In een normale situatie horen de beestjes die de ziekten veroorzaken en de planten of bomen waar deze beestjes zich vestigen gewoon naast elkaar te kunnen leven”, legt Eggenhuizen uit. “Als je dan gaat snoeien of met gif gaat strooien maak je het alleen maar erger.”


Plantenziekten

Op dit moment hebben we in Almere last van een aantal hardnekkige plantenziekten en plagen. Heel vervelend, want daardoor moeten veel bomen gekapt en vervangen worden en dat kost veel geld. “Als een plant of boom wél ziek wordt, moet je gaan kijken naar de oorzaak. Waarom is deze specifieke plant of boom dan niet resistent?”
Volgens Eggenhuizen ligt het aan de manier waarop we planten. “Voorheen legden we hele percelen met essen aan, want dat vinden we mooi. Het nadeel is dat er dan geen variatie is. Als je de plant- en boomsoorten afwisselt, moet zo’n beestje of schimmel heel goed zoeken naar zijn volgende slachtoffer en dus blijft de schade beperkt.”

Rekening

De gemeente probeert steeds meer rekening te houden met de gevolgen van het plaatsen van een bepaalde plant- of boomsoort op een bepaalde plek. “Denk bijvoorbeeld aan een kastanjeboom”, zegt Eggenhuizen. “Die bloeit prachtig en levert kastanjes op. Daar kunnen de kinderen vervolgens mooie knutselwerkjes van maken.” Maar er is volgens hem een kanttekening. “Je hebt er niks aan als je de bomen om de tien jaar moet kappen en vervangen met nieuwe omdat ze niet op de juiste plek zijn geplant.”

Andere aanpak

De huidige ontwikkelingen eisen een andere aanpak. Eggenhuizen zegt dat ze hier bij de gemeente veel van hebben geleerd en hoopt dat anderen het overnemen. “Als we nog lang willen genieten van de natuur, moeten we er ook goed voor blijven zorgen. Niet onze behoeften maar die van de natuur moet centraal staan.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto