(Foto: Adobe Stock/David Fuentes Prieto)
(Foto: Adobe Stock/David Fuentes Prieto)

Loten voor VO-schoolkeuze nu ook in Almere

Algemeen

ALMERE – Almeerse basisschoolleerlingen uit groep 8 moeten dit jaar loten voor hun school in het voortgezet onderwijs. Ouders moeten hun kinderen online aanmelden op drie voorkeursscholen in plaats van op één VO-school.

Door Robert Mienstra

Het kan voorkomen dat teveel leerlingen zich aanmelden voor een bepaalde VO-school, waardoor de school al die leerlingen niet kan plaatsen. Een onafhankelijk notaris gaat dan een aantal leerlingen ingeloot.

Voorkeursscholen

Als het kind wordt uitgeloot voor een school, dan wordt er gekeken naar plaatsingsmogelijkheden op de andere twee voorkeursscholen. Er wordt naar gestreefd om deze leerlingen te plaatsen op hun tweede voorkeursschool. Lukt ook dit niet, dan is de derde voorkeur gegarandeerd. Uiterlijk 28 april moeten de inschrijvingen klaar zijn. 

Niveau

Vanaf 1 januari is het voor ouders mogelijk om de voorkeuren aan te geven via het formulier van Digidoor. Het is belangrijk dat de drie scholen die gekozen worden daadwerkelijk het niveau aanbieden dat overeenkomt met het definitieve schooladvies van het kind. Dit schooladvies komt overigens pas in februari. De aanmelding via Digidoor moet dus dan pas doorgegeven worden om zo zeker te zijn van een geldige keuze. De loting wordt uitgevoerd door een onafhankelijk notaris. 

Plaatsingsmogelijkheden

Het Oostvaarders College kan maximaal 360 nieuwe leerlingen plaatsen, Helen Parkhurst 400 nieuwe leerlingen, het Artecollege heeft plek voor 180 eerstejaars leerlingen. Op de Meergronden is de verwachting dat het aantal aanmeldingen gelijk is als het aantal plekken dat er vorig jaar was. De school verwacht dat er niet geloot hoeft te worden.
Voor Poort Lyceum is het maximum aantal te plaatsen leerlingen in het eerste leerjaar 150. Op Baken Park Lyceum kunnen maximaal 280 nieuwe leerlingen geplaatst worden, op Stad college 160 leerlingen.
Wanneer er meer dan 240 leerlingen zich hebben aangemeld op het Buitenhout College, kan het zo zijn dat daar mogelijk geloot gaat worden.
Het Montessorilyceum heeft komend schooljaar plaats voor maximaal 100 nieuwe leerlingen op de Ambonstraat en aan de Marie Curielaan is plaats voor maximaal 50 nieuwe leerlingen. Echnaton heeft plek voor 300 eerstejaars leerlingen. Voor het Aeres VMBO geldt een maximaal aantal van 230 aanmeldingen.
Aanmelden voor het Nautilus College kan niet zomaar. Daarvoor is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) van het samenwerkingsverband in Almere nodig.

Trinitas gymnasium en de International school hebben geen opgave gedaan van het maximum-aantal leerlingen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto