Wethouder De Jonge (op het scherm) spreekt de aanwezigen toe. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder De Jonge (op het scherm) spreekt de aanwezigen toe. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Frustrerende informatieavond over Domus-vestiging Poort

Algemeen

POORT – De informatieavond die de gemeente dinsdag in het Topsportcentrum had georganiseerd over de komst van Domus-vestiging in Poort, verliep vooral erg frustrerend, zowel voor de bezorgde inwoners als voor de vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder wethouder Froukje de Jonge die na afloop naar een kamertje moest worden weggeleid.

Door Marcel Beijer 

In Domus wil het Leger des Heils verslaafden opvangen met meervoudige problematiek. De bewoners zijn daar niet alleen zeer bezorgd over, maar vooral ook erg boos. Ze vinden dat de Domus-locatie te dicht bij verschillende scholen komt te staan. Dinsdagavond kwamen zo’n 300 bewoners naar het Topsportcentrum om dat luid en duidelijk te laten horen. De opzet van de informatieavond bood nauwelijks gelegenheid om alle vragen die er leefden aan bod te laten komen. Dat leidde tot grote frustratie bij mensen die niet aan het woord kwamen, maar ook bij de afgevaardigden van de gemeente die werden uitgejoeld of hun betoog niet konden afmaken.

Onvoldoende betrokken

De bewoners vinden dat ze onvoldoende in het participatieproces zijn betrokken. Daarom werd wethouder De Jonge flink uitgejoeld toen ze aanbood om wél gezamenlijk naar de beste voorwaarden voor de uiteindelijke vorm en veiligheid rond de Domus-vestiging te zoeken. Want de gemeenteraad heeft de keuze al bepaald, al moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. De Jonge gelooft nog steeds dat de uitgekozen plek ‘onder de juiste voorwaarden’ het meest ideaal is.

Dealers

De bewoners vrezen overlast die de verslaafden met zich meebrengen. Zo mogen er in het pand harddrugs worden gebruikt en zullen er dus ook dealers binnenkomen. De bewoners geloofden niets van het verweer van het Leger des Heils dat met de dealers goede afspraken zullen worden gemaakt om niet ook in de buurt te gaan dealen. “Lekker betrouwbaar volk, die dealers’, sneerde een bezoeker. “Wie zegt mij dat ze niet bij het station gaan dealen of kinderen gaan ronselen die over het fietspad naar school fietsen? Ik hou de gemeente persoonlijk verantwoordelijk als er iets verschrikkelijks gebeurt.”

Vertrouwen

Door de opzet van de informatieavond, die strak in vier blokjes was verdeeld, was het onmogelijk voor bewoners om alle vragen te stellen die er leefden. Toen wethouder De Jonge haar slotbetoog hield stond het overgrote deel van de bezoekers dan ook demonstratief op en verliet gefrustreerd het pand.

De informatieavond werd gehouden in het Topsportcentrum. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto