Sabina Leakat, sociotherapeut bij Amethist. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Sabina Leakat, sociotherapeut bij Amethist. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Kijkje in de keuken van verslavingszorg Almere Centrum

Algemeen

Lijntje door Almere, rondleiding voor inwoners en ondernemers

Door Robert Mienstra

STAD CENTRUM – Bewoners en ondernemers van Flevoland kunnen 29 maart meedoen aan het ‘Lijntje door Almere’, een stadswandeling langs instellingen voor verslavingszorg en andere opvanglocaties in het centrum. “Mensen hebben vaak vooroordelen over verslaafden”, zegt Sabina Leakat, sociotherapeut bij Amethist verslavingszorg aan de Schrijversstraat. “Met het ‘Lijntje door Almere’ krijgen ze een kijkje in de keuken waardoor we meer begrip willen kweken voor de cliënten en opvang.”

De rondwandeling start in het Informatie Centrum aan de Donjon in het stadshart. Daarna worden er vijf locaties bezocht waar verslaafden opvang en hulp krijgen: “We bezoeken het Leger des Heils met de Domus en de dag- en nachtopvang, Kwintes aan de Schoutstraat waar inloop en opvang voor verslaafden is, het Hostel voor beschermd wonen in de Blekerstraat, de Odeonstraat met de doorstroomwoningen en natuurlijk het gebouw van Amethist verslavingszorg”, vertelt Leakat.

Vertekend beeld

Inwoners en ondernemers hebben vaak een vertekend beeld van de cliënten die gebruik maken van de verslavingszorg. “Het zijn zeker niet alleen maar daklozen en bedelaars”, zegt Leakat. “Bij Amethist komen ook cliënten die gewoon een gezin, baan en huis hebben maar wel verslaafd zijn.”
Amethist heeft voor haar cliënten elke dag opvang. “Er is dagbesteding waar onze medewerkers met de cliënten Stedenwijk opschonen. Juist tijdens die schoonmaakwandelingen komen de gesprekken met hen op gang die je anders niet zou hebben.”
Daarnaast kunnen cliënten samen met de medewerkers en vrijwilligers maaltijden koken (tegen een vergoeding) in het gebouw en is er elke week een beautymiddag. “Soms zeggen cliënten ‘dit ben ik toch helemaal niet waard’. We maken hen duidelijk dat dit juist wel het geval is.
Dagelijks komen er cliënten die in zorg zijn voor de medicatieverstrekking (o.a. methadon) bij Amethist. “En er staan verpleegkundigen, de bemoeizorg en sociotherapeuten voor hen klaar. Alle cliënten kunnen elke dag vrij inlopen voor opvang, maar ook gewoon voor een kopje koffie”, zegt Leakat.

Eigen verhaal

Zo hebben alle locaties die tijdens de rondwandeling ‘Lijntje door Almere’ bezocht worden een eigen verhaal. “Helaas is dat verhaal voor veel inwoners en ondernemers van Flevoland nog onbekend”, zegt Leakat, “en onbekend maakt onbemind en soms zelfs angstig. Als inwoners er meer van weten, kan er ook meer begrip komen.”
Tijdens de rondwandeling lopen zorgpersoneel, mensen van de gemeente, cliënten en ervaringsdeskundigen mee. “Zij vertellen dan hoe de opvang in z’n werk gaat en cliënten vertellen over het straatleven.”

Meedoen aan de rondwandeling ‘Lijntje door Almere’?

Woensdag 29 maart
Rondleiding 1: 11.00 uur
Rondleiding 2: 14.00 uur
Vertrek: Donjon 3-5 (naast de HEMA)
Aanmelden: info@amethistverslavingszorg.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto