Niet overal wordt het gras meer kort gemaaid. (Foto: Adobe Stock)
Niet overal wordt het gras meer kort gemaaid. (Foto: Adobe Stock) Dmytro - stock.adobe.com

Gemeente laat gras op veel plekken hoger groeien

Algemeen

ALMERE – Vanaf deze lente laat de gemeente het gras op veel plekken hoger groeien, soms wel tot een meter hoog. Zo wil de stad op een ecologisch verantwoorde manier met de natuur omgaan. Om bewoners daarop te wijzen wordt de campagne ‘Hoger gras hoort bij een groene stad’ gestart.

Eerder hield de gemeente het gras in de stad vooral kort. Dat ziet er strak uit, maar is niet het beste voor de natuur. Hoger gras biedt meer ruimte voor verschillende soorten planten, bloemen en kruiden. Dit versterkt de biodiversiteit in de stad. Ook hebben insecten en kleine zoogdieren hierdoor altijd voeding en een schuilplek. Het hoge gras wordt één tot drie keer per jaar gemaaid. Het gras kan op bepaalde plekken daarmee tot wel een meter hoog worden. 

Ook laag gras

Het gras kan niet overal langer zijn. Per veld of berm wordt bekeken wat het beste past. Zo is laag gras in woonwijken nodig om bijvoorbeeld te kunnen voetballen of picknicken. Ook waar onveilige situaties kunnen ontstaan blijft het gras kort gemaaid worden. Als er wordt gemaaid wordt dat bovendien niet op alle plekken tegelijk gedaan. Zo hebben insecten en andere dieren altijd voedsel en een plek om te schuilen.

De natuur helpt een handje

Wethouder Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) kondigde eerder in deze krant al aan dat het maaibeleid ander wordt. Hij stelt dat hoger gras niet alleen goed is voor de natuur, maar soms zelf een handje kan helpen, omdat er een leefgebied ontstaat voor dieren die bijvoorbeeld de eikenprocessierups eten. “Met het nieuwe maaibeleid is de natuur beter te zien in de stad, door de aanwezigheid van dieren, maar ook door de plekken waar gras en bloemen langer zijn dan vroeger.

Website

Dat het gras dit jaar op veel plekken hoger zal staan, gaat opvallen in de stad. Om bewoners uitgebreid te informeren, staat op almere.nl/gras meer informatie en een kaart waarop precies te zien is hoe hoog het gras waar wordt in Almere.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto