Door deze bosstrook tussen Oosterwold en Nobelhorst zou mogelijk een autoweg kunnen worden aangelegd. (Foto: Almere Deze Week)
Door deze bosstrook tussen Oosterwold en Nobelhorst zou mogelijk een autoweg kunnen worden aangelegd. (Foto: Almere Deze Week)

Bewoners Oosterwold: ‘We zijn overvallen door plannen doortrekken Grote Denkersdreef’

Algemeen

Bewoners Oosterwold laken ontbreken participatie

OOSTERWOLD – Bewoners van Oosterwold zijn niet te spreken over het ontbreken van participatie over het doortrekken van de Grote Denkersdreef door een bosperceel bij Oosterwold. Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) stelt dat die participatie er ook niet zal komen. Op de publieke tribune leverde dat tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag gemor op onder de insprekers.

Door Robert Mienstra

De bewoners van Oosterwold willen dat de Grote Denkersdreef niet dwars door het bos wordt aangelegd, maar eromheen. “Er moet een grondig ecologisch onderzoek komen en een onderzoek naar een alternatief tracé voor de Grote Denkersdreef om de bosstrook heen zodat het bos gespaard wordt. Bovendien moet er geen geluidsoverlast komen voor de aanwonenden”, zei een van de insprekers. “De contacten met de gemeente lopen stroef en er heeft geen – door de bewoners gewenste – participatie plaatsgevonden.” 

Overvallen

Verder vonden de bewoners dat ze door de gemeente op het verkeerde been waren gezet. “De voormalig manager gebiedsontwikkeling Almere Hout vertelde ons dat het plan om de Grote Denkersdreef door te trekken door de bosstrook die grenst aan onze wijk, was losgelaten”, zei een andere inspreker, “op 30 januari werden we overvallen met totaal gewijzigde plannen. De Grote Denkersdreef zou waarschijnlijk toch doorgetrokken worden en wordt dan dé doorgaande route van de A6 naar Nobelhorst Zuid, Vogelhorst en een deel van Oosterwold worden.”

Te druk

Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) wist echter van geen wijken. “Die participatie komt er niet omdat deze weg een veel groter belang dient dan dat van een beperkte groep omwonenden.” De wethouder gaf wel toe dat het dossier erg ingewikkeld is. “Nobelhorst wordt drie keer zo groot en wordt qua oppervlakte het grootste stadsdeel van Almere. Heel Almere Hout wordt twee keer zo groot. Die stadsdelen moeten goed ontsloten worden voor het verkeer. Het is onwenselijk dat al het verkeer dwars door Nobelhorst gaat over de Kievitsweg. Die wordt veel te druk en verkeersonveilig.”

Alternatieven

Lindenbergh bood de raad aan om – hoewel in 2014 de plannen door de raad al goedgekeurd waren – toch met zeven alternatieven te komen die de raad alsnog zou kunnen bespreken. Dit omdat de situatie in die negen jaar toch wel flink veranderd is.

Omdat er te weinig tijd was om de bespreking voort te zetten, zal een komende raadsvergadering blijken of de raad het voorstel van de wethouder zal omarmen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto