Wethouder Julius Lindenbergh (midden, wit hesje en rode helm)  bij het bereiken van het hoogste punt van het appartementencomplex High Note in Stad.
Wethouder Julius Lindenbergh (midden, wit hesje en rode helm) bij het bereiken van het hoogste punt van het appartementencomplex High Note in Stad.

Wethouder Julius Lindenbergh van Wonen: ‘Er wordt wel degelijk flink gebouwd in Almere’

Algemeen

ALMERE – Het totaal aantal opgeleverde woningen in 2022 ligt iets lager dan de prognose die is gedaan in het Stedelijk woningbouwprogramma, maar het aantal ligt hoger dan de voorgaande jaren. Gepland was 1990 opgeleverde woningen in 2022. Dat werden er 1816. “Dus er wordt wel degelijk flink gebouwd in Almere”, concludeert Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) van Wonen.

Door Robert Mienstra

Door Robert Mienstra

In 2022 liepen een aantal grote projecten, voornamelijk in Oosterwold, Nobelhorst en Duin. Maar ook transformaties in Stad en Haven droegen bij aan het forse aantal opgeleverde woningen. Ook de komende jaren zien de prognoses van opgeleverde woningen een stijgende lijn zien: 2620 in 2023, 2820 in 2024 en 3130 in 2025.
“Sinds 2020 hebben we 4713 opgeleverde woningen in de stad gerealiseerd”, licht Lindenbergh toe. Dat is 19 procent van alle 25.000 woningen die we in lijn van de woonvisie gaan realiseren van 2020-2030. We liggen aardig op koers.”

Leefbaarheid

Lindenbergh noemt een driehoek van drie zaken: heel veel bouwen, de leefbaarheid van de wijken en het financiële verhaal van het Grondbedrijf. “Aan die drie knoppen moeten we draaien. Daar moeten we evenwicht in zoeken. Als we te veel aan één knop draaien dan raakt de boel uit balans.” Lindenbergh geeft een voorbeeld: “Als we louter veel sociale huurwoningen gaan bouwen, dan raakt dat aan de leefbaarheid van de wijken. We willen juist wijken waar de Almeerders samenwonen, in dure en minder dure woningen. Een wijk met alleen maar sociale huurwoningen is uit evenwicht en creëert niet de leefbaarheid die we in Almere juist wel willen: met elkaar wonen, diverse groepen juist wel bij elkaar in een wijk, dat verhoogt de leefbaarheid.”

Versnellen

Dat de woningbouw nu behoorlijk op koers zit, stemt de wethouder tot tevredenheid. “We gaan doorversnellen met woningbouw. Over dit jaar ben ik optimistisch dat we de doelen gaan halen. De jaren daarna baren me wel zorgen. Er is een kans dat de woningmarkt instort, daar zien nu al voortekenen van. Daardoor zijn ontwikkelaars minder happig op projecten waardoor ze harde onderhandelingen met de gemeente gaan voeren. Nieuwbouw in een dalende woningbouw is bijzonder lastig. Daar ligt dus een grote uitdaging.”

Woonvisie

Alles heeft met elkaar te maken in de woningbouw. “Er worden te weinig dure koopwoningen gebouwd waardoor de doorstroming uit het middensegment stagneert. Er zijn ook weer te weinig woningen in dat middensegment waardoor de doorstroming uit het lagere segment er niet is. Dat zijn de keuzes waar ook de politiek voor staat. Die doorstroming is essentieel.”
Lindenbergh hoopt dat er nu in de gemeenteraad niet teveel discussies meer komen over de woningbouw. “Voer gewoon de woonvisie uit, dan maken we de kans op vertraging in de bouw kleiner.”

Informeren

Om de raad beter te informeren komt de wethouder ieder kwartaal met een rapportage naar de raad hoe het er voor staat met de woningbouw. “Zo heeft de raad inzicht hoe het ervoor staat. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat er gebouwd wordt, zo snel als maar kan.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto