Keti Koti Verhalenverteller Winston vertelt in de bibliotheek over Anansi de Spin.
Keti Koti Verhalenverteller Winston vertelt in de bibliotheek over Anansi de Spin.

Herdenking slavernij-slachtoffers en Keti Koti viering

Algemeen

ALMERE - Het Comité 30 juni-1 juli Flevoland (voorheen Almere) organiseert voor de zesde keer op rij Keti Koti in Almere. 

Op vrijdag 30 juni worden de slachtoffers herdacht van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij die bijna drie eeuwen geduurd heeft. Dit vindt plaats voorafgaand aan de viering van Keti Koti (letterlijk vertaald ‘ketenen verbroken’) op 1 juli. 

Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen af middels de Emancipatiewet. De tot slaafgemaakten waren echter tot 1873 verplicht om op contractbasis het werk te blijven doen. Op 19 december 2022 heeft premier Mark Rutte excuses uitgesproken namens de Nederlandse staat.

Familiedagen

Het Comité 30 juni-1 juli organiseert in deze Keti Koti maand meerdere familiedagen om de Almeerse gemeenschap kennis te laten maken met de verschillende culturen uit dit slavernijdossier. Voorafgaand aan iedere familiedag is er een expo in de nieuwe bibliotheek. Na de Hindoestaanse familiedag, de Creoolse familiedag, een gecombineerde Inheemse, Javaanse en Chinese familiedag is er op zondag 25 juni een Caribische familiedag. Deze wordt gehouden van 13.00-21.00 uur op de Markt in Almere Haven.

Keti Koti voor kinderen

Op 24 juni zijn er in De Nieuwe Bibliotheek in Stad allerlei activiteiten voor kinderen die te maken hebben met de herdenking van Keti Koti. Ga mee op muzikale reis langs Keti Koti of luister naar een verhalenverteller. Bekijk een filmserie over het slavernijverleden vanuit het perspectief van kinderen, en doe mee aan de workshop Vrijheidsvogels maken. Meer informatie en kaartverkoop via denieuwebibliotheek.nl.

Herdenkingsceremonie

De officiële herdenkingsceremonie in Almere vindt vrijdag 30 juni plaats van 19.00 tot 21.00 uur op het Mandelaplein, met de onthulling van het slavernijmonument. De plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door Omroep Flevoland.

Viering

Op zaterdag 1 juli wordt vervolgens de vrijheid gevierd op de Esplanade. Het programma start om 11.00 met de PRODO WAKA (pronkloop) met diverse culturen in traditionele klederdracht. Iedereen is vrij om hieraan deel te nemen. De stoet vertrekt vanaf de Esplanade en komt daar ook weer aan omstreeks 13.00 uur. Rond 14.00 uur start de nationale herdenking vanuit het Oosterpark in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem Alexander die ook een speech zal houden. In Almere kan vanaf een groot scherm de herdenking live worden gevolgd. 

Lezing Cynthia McLeod

De Surinaamse schrijfster en historicus Cynthia McLeod geeft op woensdagavond 28 juni een lezing over het slavernijverleden van Nederland in de De Nieuwe Bibliotheek aan het Stadhuisplein. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Toegang: 7,50 euro. Aanmelden via Eventbrite. Tot 3 juli staat in de bibliotheek in Stad ook de expositie Hoe we samen kwamen. Daarin zijn de kunstnijverheid en culturele attributen van de diverse familiegroepen uit Suriname en de Caribische eilanden te zien. Elke week staat een andere familiegroep centraal.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto