De herdenkingsceremonie op de Floriade werd volgens traditie ingeluid met een plengoffer, een ritueel waarbij water uit een kalebas gesprenkeld werd ter nagedachtenis aan de overledenen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De herdenkingsceremonie op de Floriade werd volgens traditie ingeluid met een plengoffer, een ritueel waarbij water uit een kalebas gesprenkeld werd ter nagedachtenis aan de overledenen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Keti Koti herdenking en viering in Almere

Algemeen

ALMERE - Jaarlijks worden op 1 juli de slachtoffers van het Nederlandse slavernijverleden herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Ook in Almere worden activiteiten georganiseerd in het kader van Keti Koti (letterlijk vertaald: ‘ketenen verbroken’).

Tijdens het Surinameweekend op de Floriade Expo organiseert de Stichting Multiculture Organisatie Almere (SMOA) drie dagen lang verschillende activiteiten. Daarnaast organiseert het Comité 30 juni-1 juli Almere voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere Centrum, met op zondag 3 juli het Keti Koti festival op het Stadhuisplein.

Plengoffer

Het programma op de Floriade ging vrijdag van start met een kleurrijke muzikale optocht vanaf de ingang van de Floriade naar het podium. Daarna volgde een een Plengoffer door de Afro en Inheemse gemeenschap en werd een krans gelegd. Veel bezoekers hadden zich voor deze gelegenheid gekleed in kleurrijke traditionele kledij. 

SMOA-voorzitter Glen Leeuwin stelde in zijn toespraak dat van 1 juli - de dag waarop in 1863 de slavernij werd afgeschaft - een nationale feestdag zou moeten worden gemaakt, wat kon rekenen op applaus van de aanwezigen. 

Workshops en shows

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli vinden er ook diverse Keti Koti-activiteiten plaats op de Floriade, waaronder workshops, zang- en dansshows en optredens van diverse muziekgroepen uit Almere en andere steden. Het volledige programma is te vinden op de websites www.smoa.nl en www.floriade.com

Keti Koti festival Stadhuisplein

Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert dit jaar voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere. In Almere Centrum werden vrijdag maaltijden uitgedeeld en de jaarlijkse Keti Koti dialoog stond in het teken van het Vrijheids Drieluik dat theatergezelschap BonteHond zaterdag 2 juli om 15.00 uur opvoert in Kunstlinie. 

Op zondag 3 juli ter afsluiting is het Almeerse Keti Koti Festival van 12:00 tot 21:00 uur op het Stadhuisplein. Daar wordt een podium geboden aan bekende, minderbekende en nieuwe talenten. Kijk voor meer informatie op www.ketikotialmere.nl en www.facebook.com/ketikotialmere


Met gezang werd op de Floriade een ode gebracht aan de overledenen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Met gezang werd een ode gebracht aan de overledenen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant