De komst van een appartementencomplex op een veldje leidde tot veel beroering bij Waterwijkers (Archieffoto: Fred Rotgans)
De komst van een appartementencomplex op een veldje leidde tot veel beroering bij Waterwijkers (Archieffoto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Werkgroep moet betrokkenheid bewoners verbeteren

Algemeen

ALMERE – Er moet een werkgroep komen die de betrokkenheid van bewoners moet verbeteren als de gemeente ergens iets wil bouwen. Dat is de uitkomst van een gesprek dat vertegenwoordigers van dertien Almeerse klankbordgroepen deze week hadden met burgemeester Hein van der Loo.

Door Marcel Beijer

Elf klankbordgroepen maken zich ernstig zorgen over het gebrek aan betrokkenheid die bewoners krijgen bij bouwplannen op nieuwe projecten in een wijk. Onlangs lanceerden zij een petitie die het college oproept om de participatie serieus te nemen, of anders collectief op te stappen. Inmiddels steunen al dertien klankbordgroepen de petitie. De klankbordgroepen vertegenwoordigen veel bewoners. Daarom wilde burgemeester Hein van der Loo graag het gesprek met ze aangaan. 

Constructief gesprek

Volgens woordvoerder Maribel Gonzalez-Zwart van de klankbordgroepen was het een ‘constructief, open en plezierig’ gesprek, waar ook Raoul de Leeuw en Ad Kuijper van Burgerparticipatie Almere (BPA) bij aanwezig waren. “De burgemeester had veel begrip voor onze inbreng”, laat Gonzalez-Zwart weten. “Dit leidde uiteindelijk tot een discussie over verbetering van de participatie.”

Van der Loo

Burgemeester Hein van der Loo zegt het gesprek aan te zijn gegaan ‘vanuit interesse en nieuwsgierigheid’. “Ik wilde beter begrijpen wat ze met participatie bedoelen en wat we daar samen aan kunnen doen. Ik hoorde een grote betrokkenheid en ook een oproep aan de gemeente om vroegtijdig kennis en ervaring van bewoners op te halen; in algemene zin en bij de locatiekeuze van maatschappelijke voorzieningen in het bijzonder.”

Werkgroep

Vanuit het gesprek werd de wens uitgesproken om een werkgroep te starten waar de gemeente samen met vertegenwoordigers van de petitie zitting in nemen. “We willen een werkwijze ontwikkelen waarbij inwoners tijdig betrokken worden voordat er bestuurlijke besluiten worden genomen en ook op andere punten verbeteringen door te voeren”, zegt Gonzalez-Zwart. “Het nakomen van afspraken door de gemeente is zo’n verbeterpunt.”
Van der Loo: “We gaan samen doorpraten. Ik nodig de klankbordgroepen die zich verbonden voelen met de eerdere oproep daar ook bij uit.”

Nimby

Tot slot hebben de petitionarissen Van der Loo in het gesprek laten weten ontstemd te zijn dat zij vanuit het stadhuis soms worden weggezet als een stel zeurpieten die hun zin niet kregen. “De burgemeester heeft aangegeven dat het resultaat van het gesprek zal meenemen naar het college.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto