Kunstpaviljoen M. is de voorloper van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Kunstpaviljoen M. is de voorloper van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Op achtergrond wordt toch gewerkt aan realisatie Kunstmuseum

Algemeen

ALMERE – Ondanks dat afgesproken is deze collegeperiode niets meer te doen aan de ontwikkeling van het kunstmuseum, blijkt uit het Jaarprogramma Fonds Verstedelijking Almere 2024 dat er op de achtergrond wel degelijk gewerkt wordt aan de realisatie van het Kunstmuseum ‘M’ in Almere.

Door Robert Mienstra

‘De pilot M. met onder meer het paviljoen op het Floriadeterrein gaat door, zij het dat dat dan niet langer een pilot is maar een zelfstandige culturele organisatie met een meerjarige programmering op het gebied van landschapskunst en immersieve kunstinstallaties. Dit ter bevordering van het culturele klimaat van Almere en als mogelijke basis voor een toekomstig museum’, staat er in het jaarprogramma dat door het college in een raadsbrief wordt gepresenteerd.
Verder staat er in het jaarprogramma dat een van de mijlpalen in 2024 ‘het vergroten van het draagvlak voor een kunstmuseum in Almere onder inwoners, overheden, (culturele en maatschappelijke) partners en financiers is.’

Gemeenteraad

De gemeenteraad besloot echter in april om de verdere ontwikkeling van een museale ontwikkeling voorlopig te stoppen. Uit het jaarprogramma van het Fonds Verstedelijking blijkt echter dat er op de achtergrond wel degelijk gewerkt wordt aan de realisatie van een toekomstig museum.

Provincie

Het Fonds Verstedelijking is een gezamenlijk Fonds van de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk om een bijdrage te leveren aan de groei van Almere. Saillant is dat in het nieuwe coalitieakkoord van de Provinciale Staten staat: ‘Deze coalitieperiode nemen of ondersteunen we geen initiatieven voor een nieuw kunstmuseum in Almere.’ Uit het jaarprogramma lijkt dat er toch activiteiten ontwikkeld worden voor de realisatie van een Kunstmuseum.

‘Met stomheid geslagen’

“Ik ben met stomheid geslagen”, zegt Marc van Rooij van 50PLUS in een reactie. “Eerst kregen we de stukken over het Kunstmuseum niet, daarna besluit de raad te stoppen met de ontwikkelingen en nu ziet het er naar uit dat we gewoon doorgaan met de voorbereidingen. Dit is niet alleen in strijd met de afspraken van het Fonds verstedelijking maar geeft ook aan dat het college haar eigen zin door wil drukken ondanks dat de raad anders heeft besloten. Wij denken dat het college de vlucht naar voren zoekt. Het is ook stuitend dat dit stuk een dag voor het reces bij de raad wordt neergelegd. Hier wordt de democratie geweld aan gedaan en dat kunnen wij niet accepteren”

‘In pak genaaid’

“Ik voel me hiermee in het pak genaaid”, zegt raadslid Willem Boutkan van de PVV. “Het gaat hier weer over een enorme overhead voor een reizend circus met gekke kunst. Verder is het glashelder dat de provincie de stekker uit dit project trekt. De gemeenteraad is duidelijk geweest, de Staten zijn duidelijk, geen verdere ontwikkelingen voor het Kunstmuseum. Hier gaat weer veel geld naar een mistige constructie waar we geen zicht op hebben. Bovendien was die raadsbrief 27 juni al klaar en dan wordt hij vlak voor het zomerreces gepubliceerd. Wat is hier aan de hand? Ik heb er geen woorden voor.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto