(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

Grote zorgen om verdwijnen ruiterpaden in bossen Staatsbosbeheer

Algemeen

ALMERE –  Almeerse ruitersportverenigingen zijn geschokt door het besluit van Staatsbosbeheer om de ruiter- en menpaden in Buiten, Haven en Hout niet langer te onderhouden. “De boodschap is dat alle ruiterpaden op grondgebied van Staatsbosbeheer per januari 2024 worden opgedoekt als de gebruikers van de paden géén onderhoudscontract voor tien jaar afsluiten, met de daarbij behorende verantwoordelijkheden én aansprakelijkheden”, schrijven vier verenigingen en organisaties in een noodkreet aan de gemeenteraad.

De brief is ondertekend door de Belangen Vereniging Stadsweiden Almere, Schouten Hippique, Almeersch Hippisch Centrum en stichting de Kathedralentrail. Zij zijn in 2023 benaderd door Staatsbosbeheer en de gemeente Almere over het beheer van de ruiter- en menpaden. “Hoe kan het dat een stad die zo groen is, die alle sportfaciliteiten faciliteert en woonwijken promoot waar mensen een paard aan huis kunnen hebben, het besluit om de ruiterpaden op te heffen ondersteunt?”

Gevolgen voor de ruitersport

Staatsbosbeheer geeft aan dat er geen geld meer is voor het onderhouden van de ruiter- en menpaden. De vier ruitersportverenigingen benadrukken in hun brief dat dit ten koste gaat van de paardensport, het dierenwelzijn en de veiligheid van ruiters, menners en overige weggebruikers. “De paarden en hun begeleiders zullen dan – bij gebrek aan beter – op de openbare weg zijn aangewezen,” aldus de ondertekenaars. Zij willen van het gemeentebestuur weten of zij op de hoogte is van het besluit en de gevolgen daarvan voor de ruitersport in Almere.

CDA stelt vragen

CDA Almere heeft vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. “Staatsbosbeheer lijkt het initiatief genomen te hebben om het onderhoud van de paden uit te besteden aan de gebruikers”, aldus Lisette de Block-Klein en Kees Sanderse namens CDA Almere. Zij willen weten wanneer de gemeente op de hoogte is gesteld en wat er vanuit de gemeente is gedaan om dit te voorkomen. “De gemeente Almere heeft ook een deel van de ruiter- en menpaden in bezit. Vanuit de ondertekenaars hebben wij begrepen dat ook de gemeente Almere een soortgelijk contract met de verenigingen wil opstellen.”

CDA Almere vindt sluiting van de ruiterpaden zeer onwenselijk. “Door de gevraagde vrijwilligersovereenkomst over het beheer en onderhoud van de ruiter- en menpaden worden de verenigingen ook verantwoordelijk voor eventuele incidenten. Omdat het om openbaar toegankelijk natuurgebieden gaat, is handhaving voor verenigingen niet haalbaar.”

Sportvisie

De fractie stelt dat de sluiting van ruiter- en menpaden niet past binnen de Sportvisie. “Daarin staat dat de gemeente beschikt over kwalitatieve ruiter- en menpaden en dat sportvoorzieningen evenwichtig over de stad verspreid dienen te zijn.” 

CDA Flevoland

CDA Flevoland heeft inmiddels ook schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. “Reden hiervoor is dat ook wij verenigingen een warm hart toedragen en hier mogelijk ook een rol ligt of lag voor de provincie.” De ruiter- en menpaden zijn volgens de Statenfractie per 1 januari overigens in het bezit van de gemeente Almere. “Dat is conform het nieuwe landelijke beleid van Staatsbosbeheer om paden niet meer in eigendom te hebben. De vier ruiterverenigingen zitten nu met een uitdaging.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto