Hein van der Loo (Foto: aangeleverd)
Hein van der Loo (Foto: aangeleverd)

Burgemeester geeft Ombudsman tik op vingers: ‘Sensationele journalistiek’

Algemeen

ALMERE – Burgemeester Hein van der Loo is niet te spreken over een kritisch rapport van ombudsman Munish Ramlal over de participatie in Nobelhorst. Hij verwijt de onafhankelijke ombudsman ‘sensationele journalistiek’ te bedrijven.

Door Marcel Beijer

De ombudsman onderzocht hoe de gemeente het participatieproces deed bij de kwestie over het Groene Veld in Nobelhorst. In het kritische rapport ‘Hoe de stem van bewoners in Nobelhorst steeds minder waard bleek’ geeft hij vijf aanbevelingen hoe de gemeente en bewoners nader tot elkaar kunnen komen. Het kritische rapport verscheen in november en stelt onder meer dat de gemeente er op verschillende momenten voor koos om de invloed van bewoners in Nobelhorst te beperken bij de uitbreiding van het gezondheidscentrum op het Groene Veld. 

Kribbig

In een brief van 28 maart aan Ramlal reageert Van der Loo nogal kribbig op de bevindingen in het rapport. Hij stelt dat de ombudsman zich eenzijdig heeft laten voeden door de bewoners. ‘Uw rapport heeft de smaak van sensationele journalistiek’, schrijft Van der Loo die Ramlal vervolgens een verbale tik op de vingers geeft. ‘Wij adviseren u om in toekomstige onderzoeken een meer feitelijke aanpak te hanteren.’

Schriftelijke reactie

Ombudsman Munish Ramlal wil nog niet reageren op de kritiek. “Wij werken aan een schriftelijke reactie op de brief van de burgemeester en vinden het wel zo netjes of een formele reactie te geven, voordat hij onze reactie uit de krant moet vernemen. Ondertussen blijven we de ontwikkelingen in Nobelhorst volgen.”

Participatie

Van der Loo erkent in de brief aan de ombudsman wel dat zijn kritische rapport duidelijk maakt dat er verschil van inzicht bestaat over de begrippen participatie, zeggenschap en inspraak. ‘Wij zijn het niet eens met uw lezing dat er van de kant van de gemeente sprake is geweest van een (bewuste) inperking van invloed.’

Evaluatie 

In zijn brief laat Van der Loo de ombudsman weten dat er een onafhankelijke evaluatie zal komen naar het ontstaan en functioneren van de buurtschappen in Nobelhorst. Over zijn eigen rol is de burgemeester ook duidelijk: hij zal meer betrokken zijn bij de lopende contacten en het aankomende proces, maar houdt zich afzijdig bij de kwestie rond het Groene Veld ‘die immers de bestuurlijke verantwoordelijkheid is van de betrokken wethouder(s)’.

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 21 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto