Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren:  "Dit slaat nergens op"
Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren: "Dit slaat nergens op" ROBERT MIENSTRA

‘College ontwijkt antwoord op vragen’

Politiek

ALMERE – Een aantal partijen in de gemeenteraad is ontstemd over de manier waarop het college is overgegaan op de beantwoording van schriftelijke vragen. De fracties menen dat het college daarmee antwoorden ontwijkt en niet aan de wettelijke informatieplicht voldoet.

Door Marcel Beijer

Waar voorheen burgemeester en wethouders op iedere gestelde vraag een antwoord gaven, wordt nu gekozen voor een algemeen antwoord. In een mail aan de raadsleden stelt het college dat hiermee de ‘rolvastheid’ van het college wordt benadrukt. “Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelen, maar het slaat nergens op”, zegt Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren. “Ik heb gewoon op de helft van mijn vragen geen antwoord gekregen. Dit houdt de boel alleen maar op. Ik moet nu mijn vragen voor een tweede keer gaan stellen, of het op de agenda van de gemeenteraad zetten.”

Informatieplicht

Ook Toon van Dijk (PVV) is de nieuwe manier van beantwoording in het verkeerde keelgat geschoten. “De Partij voor de Dieren stelt een heldere vraag en krijgt gewoon geen antwoord. Datzelfde is 50PLUS overkomen bij technische vragen. Ikzelf heb om de prognoses gevraagd van de bezoekersaantallen van de Floriade. Die worden wekelijks naar de veiligheidsregisseur gecommuniceerd, maar aan mij worden ze geweigerd.”
De PVV-voorman stelt dat in het stadhuis een dubieuze manier van werken is ontstaan. “Het stoort mij dat het college eenzijdig besloten heeft niet alle schriftelijke vragen meer te beantwoorden en mij de opgevraagde informatie te onthouden.”

Bijleveld

Wie de oorzaak is van deze wijzigingen in communicatie, is voor Van Dijk duidelijk. “Ik zie maar een verandering in het college en dat is de tijdelijk waarnemend burgemeester Ank Bijleveld. Schriftelijke vragen zijn een geldig instrument dat raadsleden kunnen inzetten om informatie van het college los te krijgen. Dat niet alle vragen worden beantwoord is kwalijk en daarmee wordt de informatieplicht geschonden.” 

Naar verluidt willen de raadsleden komende donderdag tijdens de Politieke Markt het college om opheldering vragen over deze kwestie.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto