Hoeveel bezoekers trekt de Floriade de komende maanden nog? (Foto: Almere DEZE WEEK)
Hoeveel bezoekers trekt de Floriade de komende maanden nog? (Foto: Almere DEZE WEEK)

1,2 miljoen bezoekers Floriade ‘verder uit beeld’

Politiek

ALMERE – Het vorige week aangepaste scenario, waarbij de Floriade geen 2 miljoen maar slechts 1,2 miljoen bezoekers gaat halen, raakt langzaamaan ook uit beeld. Dat werd donderdagmiddag duidelijk in een sessie waarbij raadsleden uitleg kregen hoe het verlies van 33,8 miljoen euro is opgebouwd.

Door Marcel Beijer

Door de tegenvallende bezoekersaantallen wordt sowieso een verlies geleden van 32,9 miljoen euro. Minder inkomsten uit parkeergelden leveren ook nog eens 2,9 miljoen euro minder op. Daarnaast worden de extra risicokosten nog eens begroot op 11 miljoen euro. Dat levert een totaal kostenplaatje op van 46,8 miljoen euro. Daarnaast wordt er een greep van 13 miljoen euro gedaan uit een potje dat vooraf al gereserveerd was voor risico’s, waardoor het totale bedrag op 33,8 miljoen komt.

Uit beeld

Het scenario waarbij wordt uitgegaan van 1,2 miljoen bezoekers raakt inmiddels uit beeld, zo werd duidelijk. Dat scenario was nodig om de extra lening van 2,9 miljoen te kunnen verantwoorden. Als de Floriade in totaal slechts 820.000 bezoekers gaat trekken is nog een lening nodig van 7 miljoen euro, waarvan verwacht wordt dat daarvan 2 miljoen wordt terugverdiend.
Komen er nog minder bezoekers (gerekend wordt met een model van 680.000 bezoekers) dan is een extra lening van 2,6 miljoen nodig.

Stoppen

Er kan ook besloten worden om te stoppen met de Floriade. Dat kan op een ‘beheerste’ manier waarbij iedereen netjes wordt betaald en alles keurig wordt afgerond, maar ook dan zullen de kosten in de miljoenen lopen onder meer vanwege financiële verplichtingen, het terugbetalen van de circa 100.000 kaartjes die inmiddels al verkocht zijn voor de komende maanden. Ook zullen subsidies moeten worden terugbetaald en zullen er juridische stappen moeten worden gezet, dat ook miljoenen kost.

Failliet

Om de Floriade BV failliet te verklaren, wat ook een optie is en waarbij de tent bij wijze van spreken morgen sluit, hoeven geen salarissen meer te worden betaald. Wel zullen er claims komen van exploitanten en partners waarmee contracten zijn afgesloten. Bovendien gaat niet de Floriade BV of de gemeente, maar een curator beslissingen nemen. Het risico bestaat dat het terrein dan niet op 21 december kan worden overgedragen aan gebiedsontwikkelaars met alle ellende van dien.

Uit de krant