Romy van den Driessche is in Almere te zien. (Foto: Marco Krachten)
Romy van den Driessche is in Almere te zien. (Foto: Marco Krachten) MarcoKrachtenFoto MKFotografie

Judotalent Romy van den Driessche (17) op NKT in Almere

Sport

ALMERE - De 17-jarige Romy van den Driessche timmert de laatste tijd flink aan de weg en doet op 1 oktober mee aan het NKT in de Topsporthal. Het wordt voor Romy een zware klus om zich tussen al senioren te onderscheiden, maar het Almeerse judotalent heeft voor hetere vuren gestaan. 

Door Henk Mathlener

En dat begon eigenlijk al op zesjarige leeftijd toen haar ouders besloten om Romy op judo te doen. Romy: “Dat kan je inderdaad wel als mijn eerste ‘gevecht’ beschouwen, want ik was een verlegen en soms wat onhandig meisje en vond judo helemaal niet leuk, ik heb best wat traantjes gelaten.”
In die tijd werd er boven zwembad De Vrijbuiter gejudood. Romy kreeg er plezier in en ging met sprongen vooruit. Na het vertrek van de trainer en het behalen van de bruine band besloot ze over te stappen naar JVIJ in Lelystad en startte ze ook, met dank aan haar trainers met RTC-trainingen in Leusden. Om zich nog verder te ontwikkelen stapte ze uiteindelijk weer over naar Theo Meijer Sport. “Ik zit in 6 VWO op het Helen Parkhurst maar train ook vijf á zes keer soms twee uur per dag. Meestal vier keer judo en twee keer krachttraining en dan vanuit Leusden weer terug naar Almere om mijn huiswerk te doen. Gelukkig denken en helpen ze op school goed mee, zodat ik dit wel kan combineren.”

Corona

Voor Romy was de Coronatijd echt een dieptepunt, want er waren geen wedstrijden meer na haar derde plek bij het NK onder 52 kilo. Ze was in die tijd super in vorm en baalde dus echt. Gelukkig waren er daarna ook hoogtepunten met de selectie voor de European Cup en het binnenhalen van de Nederlandse titel op 2 juli in de categorie tot 52 kilo onder de 18 jaar. Het nieuwe hoogtepunt wordt gezet op 1 oktober als ze deelneemt aan het NKT in de Topsporthal. Romy: “Daarbij maak je kennis met nieuwe tegenstanders op een hoger niveau. Dat is goed voor me, want ik wil nog beter worden. Zo moet ik nog geduldiger leren judoën. Op korte termijn wil ik geselecteerd worden voor de European Cup en later meedoen aan de Grand Prix van Parijs, het meest prestigieuze seniorentoernooi dat er bestaat. Samen met mijn vader ben ik er als toeschouwer geweest. En als je dan die 25000 toeschouwers ziet zitten, wil je daar ook als deelnemer van de partij zijn.”

Kosten

Tot die tijd moet er natuurlijk gewerkt, getraind en gereisd worden. Hierbij worden erg veel kosten gemaakt en dat breekt Romy soms wel een beetje op. Een toernooideelname kost al  gauw 500 tot 800 euro, je hebt kleding nodig en alle benodigde benzine voor de ritjes Almere, Leusden en Papendal lopen ook lekker op. “Dus als iemand na het lezen van dit verhaal aan een vorm van sponsoring denkt, kijk dan eens bij Judo Inside en donaties zijn welkom op https://gofund.me/f1a1356a. Of stuur hiervoor een mail naar: rda.vandendriessche@gmail.com

Uit de krant