Kiara in actie. (Foto: Remco v.d. Berg - 247 sportfoto)
Kiara in actie. (Foto: Remco v.d. Berg - 247 sportfoto)

Toppers van de toekomst: Kiara Derks (alpineskieën)

Sport

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek ‘Toppers van de Toekomst’ Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: alpineskiër Kiara Derks, hoe gaat het nu met haar? Almere Deze WEEK volgt deze talentvolle alpine skiër al een aantal jaren. Tijd voor een update.

ALMERE - We beginnen met te melden dat het goed gaat met Kiara. De afgelopen jaren heeft zij op fysiek gebied grote stappen gemaakt, veel spierkracht erbij gekregen en haar skifitheid is enorm verbeterd. Dit heeft geresulteerd in deelname aan het Junioren WK in Canada afgelopen maart én een stijging op de wereldranglijst van 336 naar 172! Haar plannen voor het komende seizoen vindt Kiara spannend: “Ik ga dit jaar het Europa Cup circuit in. Het zijn andere pistes en een sterker deelnemersveld, maar daardoor kan ik groeien en het beste uit mezelf halen”, aldus deze gedreven skiër. “En ik wil natuurlijk weer verder stijgen op de wereldranglijst.”

Wat doet een skiër in de zomer?

Voor een skiër is een goede fysiek heel belangrijk. “Die creëer je in de zomermaanden: trainen, testen, schema’s, fysio, allemaal key-elementen voor een topskiër in de zomer”, vertelt Kiara. “Het skigedeelte doe ik samen met mijn trainer. Zorgen dat mijn techniek verbeterd, ik het juiste materiaal om en onder mijn voeten heb en, ook heel belangrijk, ervoor zorgen dat ik mentaal het winterseizoen weer aan kan. Dat laatste onder begeleiding van een sportpsycholoog. Want ik ben van mening dat topsport voor een groot gedeelte ook een mentale uitdaging is”. Om haar hoofd in de zomer een beetje leeg te maken, is Kiara regelmatig te vinden bij een wakeboard centrum in Nieuwegein. Niet alleen voor de fun, maar ook om te werken.

Financiën

Dat moet ook wel, want de kosten voor een talentvolle skiër zijn niet mals. “Dit jaar was zo goed als alle sneeuw in Europa weg. Dit betekent of niet skiën, of naar verre landen vliegen zoals Nieuw Zeeland. Ik moet dus goed kijken wat wel en wat niet kan”. Kiara is zelf verantwoordelijk voor het financiële plaatje, dus sponsoren zijn van harte welkom. Hoe meer sponsorgelden, hoe meer mogelijkheden.

Dromen en doelen

Op de vraag wat haar ideale toekomstbeeld is, antwoord Kiara: “Natuurlijk heb ik dromen en doelen, maar belangrijkste is om het stap voor stap te doen. Mijn ideale plan is aankomend seizoen starten met de Europa Cup, het jaar daarop Europa Cup top 30, in seizoen 2024-2025 starten met de World Cup. En het daarop volgende seizoen, kwalificeren voor de Olympische Spelen in Milaan. Het is een strak schema waarin niks fout mag gaan. Het wordt erg zwaar maar ik ga er hard voor werken zodat ik hopelijk ooit van mijn passie en droom werkelijkheid kan maken”.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto