De postzegel van Enith Brigitha. (Foto: aangeleverd)
De postzegel van Enith Brigitha. (Foto: aangeleverd)

Standbeeld Enith Brigitha als postzegel

Sport

ALMERE – Oud top-zwemster Enith Brigitha krijgt een eigen postzegel en ansichtkaart gebaseerd op het standbeeld van kunstenaar Patrick Mezas. Het beeld werd in oktober onthuld en staat in het Lumièrepark.

Door Marcel Beijer

De Almeerse krijgt de zegel en kaart dinsdag 10 januari symbolisch overhandigd tijdens de clubavond van filatelievereniging De Zegelaars in Diemen, waar de winnares van Olympish brons in 1976 enige tijd zweminstructeur was.  De postzegels worden door De Zegelaars uitgegeven in de serie Persoonlijke Postzegels en ansichtkaarten die de club al enkele jaren maakt ter gelegenheid van bijzondere monumenten of kunstwerken. De zegel van Enith Brigitha wordt door PostNL ‘gouden zegel’ genoemd, omdat de waarde-aanduiding 1 een gouden kleur heeft.

Velletje

De zegels zijn verkrijgbaar in een velletje van vijf à 6,50 euro. De ansichtkaart kost 1 euro per stuk. Geïnteresseerden kunnen 7,50 per velletje overmaken op rekeningnummer NL49 INGB 0002 4049 32 van ASV De Zegelaars. Dan worden ze per post toegezonden. Vergeet niet het aantal velletjes, het aantal kaarten en het adres te vermelden.

Brons

De bronzen medaille van Enith Brigitha is er een met een gouden randje. Het goud en zilver was destijds voor DDR-zwemmers die, zo bleek achteraf, stijf stonden van de doping. De titel van haar biografie luidde niet voor niets ‘Zwemmen in de schaduw van doping’. “Die meiden hadden van alles ingespoten gekregen, waar ze zelf ook geen benul van hadden”, liet ze in 2019 aan een verslaggever van deze krant weten. “Geen pretje hoor, sommigen hebben daar later lichamelijk veel ellende van gehad. Nee, zelf heb ik nooit ooit maar één pilletje genomen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto