Enith Brigitha bij haar standbeeld in het Lumièrepark.
Enith Brigitha bij haar standbeeld in het Lumièrepark. "Het is prachtig!" (Foto: Fred Rotgans)

Standbeeld Enith Brigitha onthuld in Lumièrepark

Algemeen

FILMWIJK - Onder grote belangstelling is zaterdag het standbeeld van oud-olympisch zwemster Enith Brigitha onthuld in het Lumièrepark in Filmwijk. Het beeld is op initiatief van Almeerder Mo Hersi gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas.

Door Petra Onderwater

De Almeerse Enith Brigitha werd als zwemster meerdere keren Nederlands kampioen en veroverde in 1976 als eerste gekleurde zwemster ooit een Olympische medaille. “Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld”, stelt  Mo Hersi. De Almeerder vond dat Brigitha een standbeeld verdiende en startte een succesvolle crowdfunding om dit mogelijk te maken. “Zij is nu ook nog eens de eerste vrouw van kleur die een standbeeld krijgt, opnieuw een historisch moment.” 

Black Achievement Month

Voorafgaand aan de onthulling was er een programma in de nieuwe bibliotheek, als onderdeel van de Black Achievement Month. Diverse sprekers benadrukten hoeveel Brigitha heeft betekend, niet alleen op sportief gebied maar ook op sociaal-maatschappelijk vlak. Zo heeft zij ruim twintig jaar lang zwemles gegeven aan kinderen, zowel in Nederland als op Curaçao waar zij is geboren. Volgens haar kleinkinderen, die ook in de zaal aanwezig waren, was Brigitha een niet alleen een hele goede, maar ook leuke zwemjuf. “Jij liet kinderen hun angsten overwinnen en liet hen zien dat zij kunnen bereiken wat zij willen”, verklaarde een van de sprekers. 

Cultuurwethouder Kees Ahles benadrukte hoe belangrijk rolmodellen zijn voor kinderen. “Enith Brigitha heeft mij als 10-jarig jongetje geïnspireerd om bij een zwemvereniging te gaan”, vertelde hij. “Toen ik haar op televisie in actie had gezien tijdens de Olympische Spelen.” De wethouder vindt het mooi dat het initiatief voor dit standbeeld vanuit de stad zelf is gekomen. “Wij hebben als gemeente nog een paar duwtjes gegeven om dit mogelijk te maken.”

Erepodium

Kunstenaar Patrick Mezas is net als Brigitha een Curaçaoënaar en hij twijfelde geen moment toen hij werd gevraagd voor deze opdracht. “Ik heb haar krachtig willen neerzetten, in de karakteristieke vlinderslag”, vertelt hij. “De sokkel bestaat uit drie delen, als een erepodium waarbij Enith op het hoogste schavot staat. Zij won tijdens de Spelen brons, maar verdiende eigenlijk goud. Jaren later werd namelijk bekend dat de twee Oost-Duitse meisjes die voor haar waren geëindigd doping hadden gebruikt.”

Frits Barend

Bij de onthulling in het Lumièrepark werd Brigitha ook nog toegesproken door sportpresentator Frits Barend, die benadrukte dat zij een groot voorbeeld is geweest voor heel meisjes en vrouwen die iets willen bereiken in de maatschappij, maar tegen de wind in moeten zwemmen. “Jij hoort wat mij betreft thuis in het rijtje Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Nelli Cooman”, verklaarde hij.

Brigitha zelf was zaterdag het stralende middelpunt, maar bleef bescheiden. “Zwemmen doe je niet alleen. Het was weliswaar mijn lichaam dat door het water gleed, maar daar stond een heel team achter.” Zij bedankte iedereen die haar tijdens haar zwemcarrière heeft bijgestaan én iedereen die de realisatie van haar standbeeld mogelijk heeft gemaakt. “Het is prachtig”, vindt zij.


V.l.n.r. Initiatiefnemer Mo Hersi, wethouder Kees Ahles, kunstenaar Patrick Mezas en Enith Brigitha bij de onthulling van het standbeeld. (Foto: Fred Rotgans)  

V.l.n.r. Initiatiefnemer Mo Hers, wethouder Kees Ahles, kunstenaar Patrick Mezas en Enith Brigitha bij de onthulling van het standbeeld. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto