Manasvita Basa is trots op haar resultaten (Foto: aangeleverd)
Manasvita Basa is trots op haar resultaten (Foto: aangeleverd)

Sporttopper van de maand - Manasvita Basa (schaken)

Sport

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in deze maandelijkse rubriek Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: schaaktalent Manasvita Basa.

De nu 16-jarige Manasvita had al interesse in de schaaksport toen zij nog maar 7 jaar oud was. Daarvoor heeft zij ook wel andere, fysieke sporten gedaan zoals turnen, zwemmen, tennis en basketbal, maar dat was meer als tijdverdrijf. Schaken is een heel ander verhaal.
“Schaken is een uniek bordspel dat niet echt op geluk of zo gebaseerd is, maar een strijd van je verstand”, vertelt Manasvita. “En dat maakte het voor mij al vanaf het begin, heel interessant”.
Zo interessant, dat dit jonge schaaktalent trainingen ging volgen bij de schaakclub, in het weekend naar schaaklessen in Leiden en Zwolle ging én naar groepstrainingen bij een leraar in Almere. “Tijdens en na COVID ben ik meer online trainingen gaan doen, naast de schaakclub, wat mij meer tijd geeft voor school. Ik zit op de Internationale School Almere waar verder geen faciliteiten geboden worden voor schaken. Dus alles gebeurt na school en dan is online trainen wel heel fijn”.

Behaalde resultaten

Al dat harde trainen heeft wel zijn vruchten afgeworpen. “Een paar jaar geleden heb ik de Nationale Kampioenschappen onder 10 en onder 14 gewonnen en heb ik meegedaan aan de Europese kampioenschappen in Roemenië en Letland. Ik ben ook het beste meisje geworden bij het EU Jeugdkampioenschap in de categorie onder 14 en vijfde overall.” Resultaten waar Manasvita, terecht, best trots op is. “Het meest trots ben ik op mijn eerste plaats bij de meisjes bij het EU Jeugdkampioenschap”. Op de vraag waar verbeterpunten liggen antwoord ze: “Op bepaalde gebieden van techniek valt nog wel wat te verbeteren en dan met name mijn positiespel en eindspel”.

Passie

Naast haar passie voor het schaken, heeft Manasvita nog een passie: muziek. “Ik speel graag op instrumenten, maar ik vind het vooral leuk om digitale muziek te maken”. Een meisje met meerdere talenten dus, waar we in de toekomst vast meer van gaan horen!

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto