Owen Segerius (Foto: Desiree Berghuis)
Owen Segerius (Foto: Desiree Berghuis)

Sporttoppers van de maand - Laura en Owen Segerius

Sport

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in deze maandelijkse rubriek Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand een dubbelluik: broer en zus en beiden skitalent, Laura en Owen Segerius.

Je zou denken dat het genetisch bepaald is want zowel Laura (16) als haar jongere broertje Owen (12) Segerius zijn beiden talentvolle mogul skiërs: een stoere olympische sport waarbij je op hoge snelheid door een buckelspoor (bultenspoor) skiet en onderweg coole jumps maakt op twee schansen. Hoogste tijd dus om wat meer over deze jonge talenten te weten te komen.
Op de eerste vraag, waarom zij deze sport zijn gaan doen, antwoordt Laura: “Mama heeft mij ooit een filmpje laten zien van een sprong van een waterschans. Dat leek mij zo leuk dat ik dit ook wilde proberen. Ik was zeven toen ik voor het eerst van zo’n waterschans ben gegaan”. Owen was zelfs nog jonger: “Omdat ik jong was, moest ik altijd mee als mijn zus ging trainen. Dan kan je maar beter mee gaan doen. Ik ben op mijn vierde met deze sport begonnen”.

Samen trainen

Trainen doen broer en zus dan ook vaak samen, behalve als Laura in het Europacup seizoen zit. “In de zomer oefenen we onze sprongen op de waterschans in Best, zodat je salto’s kunt oefenen zonder hele grote blessures. In het winterseizoen voornamelijk in het buitenland”, vertelt Laura. “In de zomer train ik twee keer per week op de waterschans en in de winter 2x per week in de sneeuw bij Montana in Valkenswaard en natuurlijk zoveel mogelijk in de echte sneeuw in Frankrijk, Oostenrijk en Zweden”, vult haar broertje aan. “Ik wil het komend seizoen voor het eerst salto’s gaan springen in de sneeuw, achteruit en variaties met grabs (met je ene hand je tegenovergestelde ski pakken) bijvoorbeeld”.

Europacup

Voor Laura wordt dit het derde seizoen dat zij mee gaat doen aan Europacup wedstrijden. Het afgelopen seizoen heeft zij, door een valpartij tijdens een trainingsrun vlak voor haar tweede wedstrijd, helaas niet af kunnen maken. Gelukkig is zij weer helemaal hersteld zodat zij het seizoen kan openen in Zweden. “Dit is de openingswedstrijd van het seizoen en hier doen veel worldcup en olympische skiërs aan mee, oftewel de top van de wereld!”, aldus een enthousiaste Laura.
Laura droomt van een podiumplek in de Europacups om daarna de overstap te maken naar de Worldcups. “Hiervoor ben ik hard aan het trainen op nieuwe, nog moeilijkere sprongen (salto’s). Want ondanks dat ik uit een land zonder bergen kom, kan ik toch meedoen met de Alpenlanden”, vertelt Laura trots. “Wel moet ik meer risico durven nemen en sneller gaan skiën, maar daar ben ik nu dus hard voor aan het trainen”.

Trots

Haar broer Owen is erg trots op het feit dat hij afgelopen seizoen derde is geworden in zijn leeftijdscategorie. “Echt heel leuk want internationaal is het niveau heel hoog”, vertelt hij. En hoewel zijn weg nog iets langer is dan die van zijn zus, droomt ook Owen van Worldcups skiën. “Daarvoor train ik zoveel mogelijk, vooral ook thuis op de trampoline”, aldus dit gedreven jonge talent.
Op de vraag wat het mooiste is wat zij tot nu toe hebben meegemaakt, antwoorden beiden in koor “het Noorderlicht tijdens een trainingsstage in Zweden vorig jaar.” Een broer en zus gefocust op hun sport, maar met oog voor natuurschoon. We blijven ze op de voet volgen.

Laura Segerius (Foto: Desiree Berghuis)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto