Kiara Derks (Foto: Remco van den Berg)
Kiara Derks (Foto: Remco van den Berg)

Toppers van de Toekomst: Kiara Derks (alpineskiën)

Sport

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek ‘Toppers van de Toekomst’ Almeerse sporttoppers voor in een interview. Deze maand: alpineskiër Kiara Derks, hoe zag 2023 er voor haar uit?

2023 Was een jaar waarin veel is gebeurd. Kiara: “Ik begon het seizoen erg goed met Europa Cup-races in Oostenrijk. Helaas scheurde ik de binnenband van mijn duim in een van deze races. Daar staat een revalidatie van minimaal zes weken voor, maar die tijd had ik natuurlijk niet.”
Krap vier dagen voor haar World Cup debuut in Flachau kreeg Kiara een spalkje waardoor zij toch kon skiën. “Niet geheel zonder pijn, maar goed genoeg”, vertelt het skitalent. “Mijn World Cup-debuut was prachtig. Alles waar ik zo hard voor gewerkt had kwam tot leven. Het is iets wat ik nooit meer vergeet en wat mij weer extreem gemotiveerd heeft voor de toekomst”. Daarna kwalificeerde zij zich voor het WK in Courchevel/meribel, waar ze 33e en 34e van de 120 vrouwen werd op de slalom en giant slalom. “Naast deze twee grote debuten ben ik Nederlands Kampioen geworden, heb ik 15 podiumplaatsen behaald en ben ik op de wereld ranglijst gestegen van plek 224 naar 77e op slalom”, aldus een hele trotse Kiara.

Mentaal

Door de tegenslag in het begin van het seizoen, kwam de skiër even in een ‘zwart gat’ terecht. Maar de Almeerse is een vechter en met hulp heeft zij haar blessure om kunnen zetten in iets positiefs. “Het afgelopen jaar ben ik veel gegroeid op mentaal vlak. Niemand wil een blessure, maar je kan blijven hangen in het negatieve of kijken wat voor positieve aspecten je eruit kan halen. Er ging een knop om in mijn hoofd en ik bedacht een plan om naar mijn World Cup toe te werken. Vanaf dat moment kwam ik in een zogenaamde ‘flow’, die ik tot het einde van het seizoen vastgehouden heb.”

Eurosport

Het komend seizoen ligt de focus op de World Cup slalom en af en toe giant slalom. “Deze wordt ook uitgezonden op Eurosport en is een grote mijlpaal in mijn carrière. Ik heb ongelofelijk veel zin in de uitdagingen van aankomend seizoen en voel mij ready”. De eerste wedstrijden zullen zijn op 11/12 november in Levi, Finland.

Olympische spelen

Net zoals bijna alle sporttalenten, droomt ook Kiara van de Olympische Spelen en ieder jaar wordt deze droom realistischer. “Mijn doel zijn de spelen van 2026 in Milaan. En ik geloof dat het mogelijk is!” Aankomend seizoen ga ik ervaring opdoen, pistes leren kennen en mijzelf verbeteren zodat ik in het seizoen 2024-2025 me meer kan gaan focussen op de prestaties in de World Cup.”

Dure sport

Skiën is een dure sport waarbij de kosten, naarmate je verder komt in je carrière, alleen maar hoger worden. “Ik ben super dankbaar voor de sponsoren die ik nu heb, maar helaas wordt het kostenplaatje ieder jaar hoger”, vertelt Kiara. “ Ik word vanuit Nederland niet financieel ondersteunt en ben dus zelf hard op zoek naar personen en/of bedrijven die mij willen ondersteunen”. Iedereen die Kiara wil helpen kan mailen naar kiaraderks@outlook.com.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto