Luna droomt van Japan. (Foto: Mo Hersi)
Luna droomt van Japan. (Foto: Mo Hersi)

Sporttopper van de toekomst: Luna Nieuwland

Sport

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in deze maandelijkse rubriek Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: schaatstalent Luna Nieuwland. 

De toen nog 7-jarige Luna is begonnen met schaatsen op het Schippersplein in Almere waar haar oma en moeder haar iedere week naar toe brachten voor schaatsles van de ASV (Almeerse Schaatsvereniging). Dat haar oma vroeger geschaatst heeft op de Olympische Spelen, zal er vast toe bijgedragen hebben dat Luna na turnen, dansen en voetbal, uiteindelijk toch voor schaatsen heeft gekozen.

Negen jaar verder

We zijn ondertussen negen jaar verder waarin dit schaatstalent hard aan de weg heeft getimmerd. Naast trainingen op het ijs (drie keer per week), doet Luna aan krachttraining, hardlopen en fietsen. De meeste trainingen zijn ondertussen verplaatst van Almere naar Amsterdam, maar het rondje op de fiets doet ze nog regelmatig in de Flevolandse polder. Een liesblessure en een behoorlijke tegenslag afgelopen seizoen hebben dit sporttalent alleen maar sterker gemaakt, “en daar ben ik best heel trots op”, vertelt Luna. “Door die tegenslag had ik helemaal geen zin meer om door te gaan. Maar door gesprekken met een aantal mensen heb ik toch weer de motivatie én glimlach op mijn gezicht terug gekregen”. En dat heeft geresulteerd in haar deelname aan het NK marathon op 18 februari in Groningen die zij heeft afgesloten met een mooie 29e plek.

Droom

Haar droom? “Na mijn havo wil ik naar Japan verhuizen om daar te schaatsen en fietsen. Wij gaan met ons gezin om het jaar naar Japan en vorig jaar zomer heb ik een week mee getraind in Obihiro. Dit is heel anders dan in Nederland en dat vond ik zo leuk, dat ik graag terug wil, maar dan voor een jaar. Wat ik ook heel mooi vind, is dat ik Japanse schaatssters in Thialf bij hun World cups en WK afstanden om tips kan vragen. Zij motiveren mij vaak om door te gaan en laten zien dat topsport niet alleen makkelijk is. Ze sturen ook wel eens een berichtje van succes of knap gedaan wat mij een motivatie boost geeft om door te gaan en plezier te blijven hebben.”
Treedt Luna in de voetsporen van haar oma? We blijven haar volgen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto