Het Kunstpaviljoen op de Floriade. (Foto: Maarten Feenstra)
Het Kunstpaviljoen op de Floriade. (Foto: Maarten Feenstra)

Kunstpaviljoen op Floriadeterrein opgeleverd

Uit

ALMERE - Het ronde kunstpaviljoen op het Floriade-terrein is deze week opgeleverd. Het is de thuisbasis van M. en vormt het begin van een toekomstig museum in Almere. De komende vijf jaar zal M. daar de plannen voor het toekomstige museum voor ‘immersieve’ kunst en landschapskunst testen en toetsen.

‘To immerse’ betekent onderdompelen en dat is ook wat immersieve kunst met het publiek doet. Het is kunst die overal om je heen is en die je zintuigen aanspreekt. Je wordt erin meegenomen, maakt er onderdeel van uit of werkt er zelfs aan mee. Het logo van M. wordt ook door het publiek gemaakt en zal daardoor altijd anders zijn. Onder de noemer ‘Jij bent M.’ worden Flevolanders uitgedaagd om zelf een eigen M. te maken. Dat kan op de website jijbentm.art. Zo wordt gezamenlijk een online collectie ‘M.-en’ opgebouwd, die wordt ingezet in de promotie van M. 

Tentoonstelling NaturAlly

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het inrichten van de eerste tentoonstelling NaturAlly; wild futures. Hierin voeren vijf (inter)nationale kunstenaars bezoekers mee in hun toekomst van de natuur. De tentoonstelling opent op donderdag 14 april, tegelijk met Floriade Expo 2022. 

Groene Kathedraal

Naast de tentoonstelling, brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking. In samenwerking met Land Art Flevoland organiseert M. van 25 tot en met 7 maart het evenement De Groene Kathedraal VerwarMt. Landschapskunstwerk de Groene Kathedraal wordt drie dagen lang een culturele ontmoetingsplaats met een theaterinstallatie, muziekoptredens, biologisch eten en wandelingen in de natuur. 

Interactieve watersculptuur

Vanaf half april verschijnt in het Weerwater bij de Esplanade een interactieve watersculptuur, aangestuurd door de hartslagen van Flevolanders. In Almere Centrum verschijnt een tweetal immersieve kunstinstallaties waar het publiek zelf aan mee kan werken.

Kunstpaviljoen

Het door Studio Ossidiana ontworpen paviljoen, de thuisbasis van M., bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Bezoekers lopen via een ringvormige promenade naar de ingang. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een, door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld, terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en het licht op als een lampion als de zon onder is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto