Fragment uit Beehold (Foto: website Floriade)
Fragment uit Beehold (Foto: website Floriade)

‘Beehold’ is kunstwerk badeend-kunstenaar voor Floriade

Uit

ALMERE – Kunstenaar Florentijn Hofman, vooral bekend van de XXXL-badeend, heeft zijn creatie voor de Floriade bekend gemaakt. Het kunstwerk Beehold zal te zien zijn tijdens de Expo en daarna ook voor Almere behouden blijven.

In augustus werd bekend dat Hofman een bijdrage aan de Floriade zou leveren. De kunstenaar is vooral bekend van de enorme badeend die overal in de wereld heeft rondgedobberd. Hofman maakte voor de Floriade het kunstwerk Beehold, een reusachtige sculptuur van twaalf meter hoog bestaande uit bijen die gezamenlijk twee menselijke figuren vormen. Op de website van de Floriade is te lezen dat Hofman tijdens zijn bezoeken aan het terrein geïnspireerd raakte door de vele verwijzingen naar bijen. Het insect zit in Nederland in het nauw: soorten verdwijnen en aantallen lopen terug, terwijl 80% van de planten die we eten voor bestuiving afhankelijk is van de bij. Hofman heeft het kunstwerk ontworpen volgens een eeuwenoude traditie ‘Bee bearding’, met twee gestaltes die beiden compleet in bijen zijn gewikkeld. Het kunstwerk is opgebouwd uit cortenstaal en bestaat uit tienduizend bijen en één koningin.“

Blij en verdrietig

Het kunstwerk verwijst naar ‘to behold’ (aanschouwen) en naar ‘to hold’ (vasthouden), omdat we bijen moeten behouden”, zegt de kunstenaar op de site van de Floriade. “Nu de wereld verstedelijkt en natuur entertainment wordt, staat die voorbeeldfunctie onder druk. Ook dat gebeurt in dit beeld: de bijtjes zijn getekend met een blije grijns en als je goed kijkt zie je ook verdrietige bijen. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je dat de gestaltes – of wellicht alleen hun huid – geheel uit bijen bestaan. Die dubbelheid weerspiegelt onze beperkte kijk op de wereld: zelfs bij het aanschouwen van duizenden bijen, herkennen we daar nog steeds in eerste instantie onze eigen mensensoort in.”

Hieronder drie filmpjes van de kunstenaar aan het werk aan Beehold.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto