Black Pencil brengt muziek en natuur samen.
Black Pencil brengt muziek en natuur samen.

Bijzondere projecten en samenwerkingen in 2022 voor Black Pencil

Uit

ALMERE - Het Almeerse ensemble Black Pencil heeft dit jaar bijzondere projecten en lokale samenwerkingen op het programma staan. Zo verzorgt het gezelschap samen met Vis à Vis en 200 Flevolandse kinderen de openingsvoorstelling van de Floriade Expo op 13, 15 en 16 april: ‘Schoonschip’. “Daar kijken we enorm naar uit. Het wordt heel gaaf”, vertelt artistiek leider Jorge Isaac. 

Oekraïens-Nederlandse componist

“Ook spelen wij op 3 juli op de Floriade ons programma Come Out Caioni, met een selectie van werken uit de Caioni Codex”, vervolgt Isaac. “Verder verstrekken we samen met de Almeerse theatergroep Suburbia een compositieopdracht aan de Oekraïens-Nederlandse componist Alfred Momotenko. Hij componeert een nieuw werk van 4 à 5 minuten voor de bezetting van Black Pencil, waarin hij reflecteert op de huidige crisis in Oekraïne. Het stuk gaat in première op 4 mei in het Bos der Onverzettelijken.”

Groene Kathedraal

Op 4 en 5 juni geeft Black Pencil in opdracht van de provincie Flevoland concerten in landschapskunstwerk de Groene Kathedraal, in het kader van het Land Art Flevoland weekend. “De concerten beginnen om 11.00 uur, inclusief de première van een nieuw werk van Calliope Tsoupaki, geïnspireerd op de Groene Kathedraal”, vertelt Isaac. “Daarna volgt van 13.00 tot 15.00 uur de doorlopende voorstelling ‘Almere 100 jaar’ in de Groene Kathedraal.”

‘100 jaar Almere’

Samen met videokunstenaar Marcel Wierckx maakt Black Pencil de muzikale virtual reality voorstelling ‘100 jaar Almere’. “De compositie is een mix van poëtische klanken en energieke, ritmische structuren. Je luistert naar het karakter van de stad en het verloop van de geschiedenis van Almere”, aldus Isaac. “Wij leggen een nieuw muzikaal fundament voor deze gedurfde ontwikkeling, van wijds water naar vaste grond. De plek waar nu bijna 220.000 mensen wonen.” 

Videokunstenaar Marcel Wierckx bouwt met archiefbeelden en toekomstplannen een indrukwekkende Virtual Reality-ervaring. Gezeten op een houten kubus beweegt de bezoeker door tijd en ruimte en ervaart de muziek letterlijk aan den lijve door vibraties en visuele impulsen. 

Friday Night met Black Pencil

Het Almeerse muziekensemble presenteert in Kunstlinie ook weer de serie Friday Night met Black Pencil. Het eerstvolgende concert is op vrijdagavond 25 maart, met feestelijke muziek van Bach, Vivaldi en Telemann. “Dan vieren we de verjaardagen van deze drie grote componisten. Het daarop volgende concert op 10 juni gaat over muziek en natuur.” Kaartverkoop via kunstlinie.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto