Scene uit Boer Zoekt Land. (Foto: BJ Floor/AirOnline.nl)
Scene uit Boer Zoekt Land. (Foto: BJ Floor/AirOnline.nl)

Flevolandse tournee Boer Zoekt Land afgesloten in Almere

Uit

ALMERE – De Flevolandse tournee van de voorstelling ‘Boer zoekt land’ is zondagmiddag afgesloten in Kunstlinie Almere. De muziektheaterproductie van TOP Almere was gerealiseerd in samenwerking met diverse ensembles uit de provincie. In dit tweede deel van de trilogie ‘Flevo-Land van de Toekomst’ stond de aanleg van de Noordoostpolder centraal, waarbij de Tweede Wereldoorlog als een rode draad door verhaal liep. De voorstelling had alles in huis: historie, romantiek, humor en drama, met prachtige muziek, samenzang en ontroerende solonummers. 

Boer Zoekt Land speelt zich af vlak na de drooglegging van de Noordoostpolder, midden in de tweede wereldoorlog. Vanwege het 80-jarig bestaan van de Noordoostpolder in september vond de première plaats in Emmeloord, waarna de voorstelling in Dronten, Lelystad en Almere werd opgevoerd. Het stuk werd gespeeld en gezongen door TOP solisten uit Lelystad, Almere en omgeving, bijgestaan door gemengd koor Alliance uit Swifterbant, gemengd koor Cantabilé uit Tollebeek en dansgroep De Kubus uit Lelystad. De muzikale omlijsting werd verzorgd door een negenkoppig professioneel orkest onder leiding van Rosite van der Woude.

Het verhaal speelde zich af in één van de vele barakken die waren gebouwd om de medewerkers, die hielpen bij de ontginning van de polder, samen met hun gezinnen te huisvesten. Het publiek volgde de verwikkelingen van een aantal karakters uit het verhaal rondom de ontginning en kavelverdeling die daarop volgde. Veel boeren hoopten een boerderij te krijgen op het nieuwe land, maar lang niet iedereen kwam door de strenge selectieprocedure. De oorlog loopt als een rode draad door het verhaal. Zo zaten er tussen de pioniers in de Noordoostpolder ook Joden ondergedoken voor de Duitsers.

Trots en dankbaar

“We zijn enorm trots op het resultaat. De voorstelling heeft in de hele provincie veel publiek getrokken. Mensen die het begin van onze provincie hebben meegemaakt noemen het een heel herkenbaar verhaal. Dat zegt wel iets over het geweldige script en de teksten door Bart Mijnster en Terence van der Loo”, reageert Sabine Bulder van TOP Almere. “Regisseur Hugo Haenen heeft de spelers gevoed met zijn vakkennis en ruimte en vertrouwen gegeven om te spelen. Rosite van der Woude heeft als repetitor het maximale uit ons ensemble gehaald en met haar prachtige arrangementen muzikaal de toon gezet voor deze voorstelling. Ook onze TOP-spelers, het orkest, de kostuums, de koren, de dansgroepen en onze technische crew waren geweldig. We zijn trots en dankbaar.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto