(Foto: Erwin Budding)
(Foto: Erwin Budding)

‘Gluren bij de buren’ in kunstpaviljoen M.

Uit

HORTUS - Vanaf vandaag is in het kunstpaviljoen M. op het voormalige Floriade-terrein weer open voor publiek. Met ‘Housewarming’ nodigt het museum in oprichting de inwoners van Almere en Flevoland uit om elkaars gewoonten en dagelijkse rituelen te ontdekken. “Het is een beetje gluren bij de buren”, vertelt artistiek leider Olga Ruitenbeek. “Met deze installatie willen wij bezoekers aanzetten tot het vertellen en verzinnen van verhalen over wat zich normaal gesproken achter gesloten deuren afspeelt.” 

‘Housewarming’ bestaat uit de installatie ‘Alleen met iedereen’ van de Nederlandse makers Lunatics and Poets. Verwacht geen traditionele expositie waarbij je als toeschouwer passief kijkt naar kunst. Bezoekers worden vooral uitgedaagd om hun fantasie te laten werken. 

Miniatuurtjes

Miniatuurtjes van meubelstukken en woonaccessoires hangen bungelend aan draadjes in de verder lege ruimte. De huiselijke tafereeltjes moeten bezoekers laten fantaseren over de mogelijke bewoners en hun gebruiken. “Er zijn ook vervreemdende elementen in verwerkt die prikkelen tot nadenken. Wat zou hier bijvoorbeeld aan de hand zijn?”, vraagt Ruitenbeek, wijzend naar een tuintafereeltje waarbij planten kapot zijn gemaakt. “Waarom ligt daar een bijbel op het toilet? En wat doet die muis in dat bed? Er valt van alles te zien en te ontdekken en we hopen vooral ook dat mensen er met elkaar over in gesprek gaan. Een museumbezoek is namelijk ook een sociaal gebeuren. Misschien ga je met andere ogen naar dingen kijken en kom je tot verrassende inzichten.”

Samen met Almeerders uitgebreid

Het kunstpaviljoen van M. is de opmaat naar een nieuw te realiseren kunstmuseum in Almere. In tegenstelling tot de miniatuur-installatie die nu te zien is, moet dat een museum worden voor grootschalige immersieve kunst. “Deze ‘Housewarming’ is daar een kleinschalig voorproefje van. Het is kunst die je omringt, die je kunt aanraken, zien en horen. Dat is ook wat wij voor ogen hebben met het toekomstige museum”, licht Ruitenbeek toe.

De installatie wordt in vijf maanden tijd samen met Almeerders steeds verder uitgebreid. Gesprekken en ervaringen met Almeerders worden vastgelegd in holografische film, geluid en performances. In de ruimte staat ook een desk met een telefoon, waarin bezoekers antwoorden kunnen inspreken op vragen over hun eigen gebruiken en rituelen. Deze antwoorden worden opgenomen en verwerkt in een scoundscape die te horen is in de ruimte. In samenwerking met Avanti organiseert M. tijdens ‘Housewarming’ ook een aantal ontmoetingen tussen Almeerders uit verschillende wijken en met achtergronden. Ook zijn er speciale lesprogramma’s voor scholen die M. bezoeken. 

Nieuwe buur

Het kunstpaviljoen van M. was eerder te bezoeken tijdens de Floriade Expo en is nu onderdeel van de nieuwe woonwijk Hortus. Ruitenbeek: “Als nieuwe buur willen wij  Almeerders graag ontmoeten om elkaar te leren kennen, vandaar deze ‘Housewarming’. Onze directe buren in de naastgelegen Flores-toren hebben we bovendien uitgenodigd om deze nieuwe expositie gratis te komen bezoeken.” 

Housewarming is van 20 januari tot en met 18 juni te beleven in het paviljoen van M.. Adres: Melica 364 TA, Almere Hortus. Tickets á 5 euro zijn verkrijgbaar via jijbentm.art. Kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto