Emmanuelle Moureaux, 100 colors no.28 “Universe of Words”. (Foto: Daisuke Shima)
Emmanuelle Moureaux, 100 colors no.28 “Universe of Words”. (Foto: Daisuke Shima)

Franse kunstenares maakt kleurijke installatie voor M. in Almere

Uit

ALMERE - De Franse kunstenares Emmanuelle Moureaux maakt een interactieve installatie voor het kunstmuseum in oprichting M. in Almere. Het werk is onderdeel van de serie ‘100 colors’. 

Toen Emmanuelle Moureaux (1971) in het voorjaar van 1995 een bezoek bracht aan de Japanse stad Tokio, werd ze geraakt door de enorme hoeveelheid prachtige kleuren die je daar in die tijd van het jaar ziet. Ze was zo onder de indruk dat ze enige tijd later naar Tokio verhuisde, waar ze de kleuren tot leven bracht met een zelfontwikkeld palet van honderd kleuren. Op basis van dit palet maakte ze over de hele wereld een serie kunstinstallaties getiteld ‘100 colors’, om aan de toeschouwers via kleur dezelfde emoties over te brengen.  

Honderd kleuren

Het werk dat Moureaux voor M. maakt, is de eerste Nederlandse editie in de reeks. Ze gebruikt hierin haar honderd kleuren om de toeschouwer te laten ervaren wat kleur met een mens doet. Kun je kleur voelen? Welke kleur is het vandaag? Hoe klinkt kleur? Olga Ruitenbeek, artistiek leider van M.: “Met deze ervaring voor je zintuigen wil M. je creativiteit stimuleren en je anders laten kijken naar je eigen omgeving. Wat kleur met je doet is heel persoonlijk. Daardoor heeft iedereen die deze kunstervaring bezoekt een totaal eigen beleving. Het effect van deze kleurrijke ervaring neem je na afloop mee naar buiten. Ineens vallen dan allerlei andere dingen op aan de dagelijkse omgeving.”

Pilot

M. is de pilot van een nieuw op te richten kunstmuseum in Almere. In deze pilot worden de komende jaren de plannen, het concept en de verschillende functies van het toekomstige museum getoetst en getest. De thuisbasis van M. is een het ronde paviljoen op het terrein van de voormalige Floriade Expo. 

Het werk van Emmanuelle Moureaux is van 21 juli 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien bij M. in Almere. Meer informatie: www.jijbentm.art

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto