Het Flevolands Philharmonisch Orkest (FlePhO) gaf donderdag haar eerste concert in de grote zaal van Kunstlinie. (Foto: Maarten Feenstra)
Het Flevolands Philharmonisch Orkest (FlePhO) gaf donderdag haar eerste concert in de grote zaal van Kunstlinie. (Foto: Maarten Feenstra)

Flevolands Philharmonisch Orkest geeft visitekaartje af in Kunstlinie

Uit

ALMERE - Een staande ovatie voor het nieuwe Flevolands Philharmonisch Orkest (kortweg FlePhO) dat donderdagavond voor het eerst in volledige bezetting te zien was in Kunstlinie Almere. De 57 musici, onder leiding van dirigent Hans Welle, speelden stukken van Rossini en Dvorák. “We hebben enorm genoten. Een volle zaal, prachtig repertoire en veel positieve reacties van het publiek”, reageert Welle. “Zo’n eerste concert is natuurlijk best spannend, maar ik ben heel tevreden!” 

FlePhO is opgericht door dirigenten Hans en Daan Welle, vader en zoon. “Het orkest komt voort uit het AJSO Theaterorkest. We vonden dat het tijd was om op eigen benen te staan en zelfstandig verder gaan”, vertelt Hans, die vorig jaar afscheid nam als dirigent van het AJSO. Het nieuwe projectorkest bestaat uit (oud)beroepsmusici en vergevorderde amateurs. “Het repertoire varieert van musicals tot symfonieën. Afhankelijk van het soort project heeft het orkest een wisselende bezetting, maar altijd met een hoog niveau als uitgangspunt.”

Donderdagavond was het eerste grote concert in volledige bezetting. Nadat alle orkestleden thuis de muziek hadden ingestudeerd, hadden zij vier dagen de tijd om met zijn allen te repeteren. “Dat deden we in de Kunstlinie, de Glasbak en Corrosia. Er ontstond meteen een bijzondere energie, dat was heel mooi om te zien.”

‘Zelf kippenvel’

Hans dirigeerde het concert op zijn bekende uitbundige manier en zoon Daan speelde mee in het orkest, op trombone. Er werd geopend met de ouverture ‘La Gazza Ladra’ van Rossini. Een stuk met typische ‘Rossiniaanse’ crescendo’s, waarbij het volume tijdelijk aanzwelt om dramatische effecten te bereiken. Daarna volgde de negende symfonie van Dvorák, ‘Uit de nieuwe wereld’ , waarbij rustige nostalgische stukken werden afgewisseld met opzwepende en dramatische fragmenten. “Vooral die momenten van verstilling, zo mooi verklankt door de althobo, vind ik prachtig. Dan krijg ik tijdens het dirigeren zelf kippenvel”, lacht Welle. 

Nieuwe projecten

Na dit geslaagde debuut gaat FlePhO onder meer aan de slag met het begeleiden van drie kamerkoren, uit Almere, Lelystad en Weesp. “Dat doen we in kleine bezettingen,” zegt Welle. “Zo zijn we bezig met het Schütz Ensemble om volgend jaar met Pasen de Johannes Passie ten gehore te brengen. We wisselen grote symfonische concerten af met dit soort kleinere projecten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto