Bouwer John van den Bovenkamp en projectontwikkelaar Robert Oostmeijer bij het slaan van de eerste paal. (Foto: aangeleverd)
Bouwer John van den Bovenkamp en projectontwikkelaar Robert Oostmeijer bij het slaan van de eerste paal. (Foto: aangeleverd)

Rookvrij wooncomplex in Almere

Wonen

MUZIEKWIJK – Aan de Monteverdistraat is onlangs de eerste paal geslagen voor een rookvrij wooncompex. “Het is het eerst rookvrije wooncomplex van Almere en het derde in Nederland”, vertelt projectontwikkelaar Robert Oostmeijer van Kiekendief Vastgoed.

Op het gehele complex - inclusief terrein, balkons en in de woningen zelf - is het niet toegestaan om te roken. “Dit wordt vastgelegd in het huishoudelijke reglement. We gaan er vanuit dat de bewoners er bewust voor kiezen om in een rookvrij complex te wonen en zich hieraan te zullen houden”, aldus Oostmeijer, die zelf een enorme hekel aan roken heeft. “Vandaar ook dat ik dit project heb ontwikkeld met ondersteuning van Clean Air Nederland,  een Nederlandse organisatie die opkomt voor de belangen van niet-rokers.” 

Clean Air Nederland

Clean Air Nederland zegt bijna dagelijks klachten te ontvangen van mensen die last hebben van rokende buren of nabij wonende rokers. Om dit probleem aan te pakken is het project ‘Rookvrij wonen’ opgezet. “Zolang roken nog teveel wordt gezien als een vrije keuze is de kans klein dat in een huurcontract standaard een rookverbod wordt opgenomen en dat de rechter een rookverbod instelt ter bescherming van huurders/bewoners”, meldt Clean Air Nederland. “De opvattingen zijn gelukkig snel aan het veranderen, niet-roken is de nieuwe sociale norm en klachten over stank- en rookoverlast worden steeds serieuzer genomen.”

Clean Air Nederland streeft onder meer naar een landelijke regeling of een convenant tussen woningcorporaties en overheid om een substantieel deel van de woningvoorraad rookvrij te maken. “Enkele woningcorporaties zien al voldoende urgentie om de problemen aan te pakken.” Na rookvrije woonprojecten in Amsterdam en Leiden krijgt nu ook Almere een woonvrij wooncomplex.

Duurzaam complex

Het complex wordt gerealiseerd aan de Monteverdistraat, op de plek waar voorheen tuincentrum Almeerplant was gevestigd. “Daar is ook al een ander appartementencomplex gerealiseerd, maar er was nog een klein stuk grond over dat al jaren braak ligt”, vertelt Oostmeijer. Vijf jaar geleden legde hij voor het eerst zijn bouwplan voor aan de gemeente Almere. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk is nu alles rond en konden we starten met de bouw.”

Het rookvrije wooncomplex zal bestaan uit vijf huurappartementen en is ontworpen door Olof van der Linden Architects. Het wordt een duurzaam gebouw, voorzien van een infiltratiesysteem ten behoeve van het hemelwater. Ook  worden er 32 zonnepanelen geïnstalleerd en is iedere woning standaard voorzien van een eigen parkeerplaats met laadpaal voor elektrisch autorijden.

Kijk voor meer informatie over ‘Rookvrij wonen’ op www.cleanairnederland.nl

Impressie van het rookvrije wooncomplex aan de Montiverdistraat.

Uit de krant