De Rookvrij-vlag markeert het hoogste punt. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Rookvrij-vlag markeert het hoogste punt. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Hoogste punt rookvrij appartementencomplex

Wonen

MUZIEKWIJK – Aan de Monteverdistraat in Almere wordt momenteel het eerste rookvrije appartementencomplex van Nederland gebouwd. Met het hijsen van de Rookvrij-vlag van Clean Air Nederland werd donderdag het hoogste punt gemarkeerd. “Er zijn wel al enkele rookvrij-initiatieven van woningcorporaties voor tijdelijke gemeubileerde appartementen, maar dit is het eerste particuliere initiatief voor permanent rookvrije bewoning”, licht Tom Voeten van Clean Air Nederland toe. 

Op het gehele complex - inclusief terrein, balkons en in de woningen zelf - is het niet toegestaan om te roken. “Dit wordt vastgelegd in het huishoudelijke reglement. We gaan er vanuit dat de bewoners er bewust voor kiezen om in een rookvrij complex te wonen en zich hieraan zullen houden”, vertelt projectontwikkelaar Robert Oostmeijer van Kiekendief Vastgoed. Hij heeft het project ontwikkeld met ondersteuning van Clean Air Nederland, de organisatie die opkomt voor de belangen van niet-rokers.

Rookvrij wonen

Clean Air Nederland zegt bijna dagelijks klachten te ontvangen van mensen die last hebben van rokende buren of nabij wonende rokers. Om dit probleem aan te pakken is het project ‘Rookvrij wonen’ opgezet. “Zolang roken nog teveel wordt gezien als een vrije keuze is de kans klein dat in een huurcontract standaard een rookverbod wordt opgenomen en dat de rechter een rookverbod instelt ter bescherming van huurders/bewoners”, aldus Clean Air Nederland. De organisatie streeft onder meer naar een landelijke regeling of een convenant tussen woningcorporaties en overheid om een substantieel deel van de woningvoorraad rookvrij te maken. “Enkele woningcorporaties zien al voldoende urgentie om de problemen aan te pakken.” 

Duurzaam complex

Het complex is ontworpen door Olof van der Linden Architects en zal bestaan uit vijf huurappartementen. Het wordt een duurzaam gebouw, met een infiltratiesysteem voor het hemelwater, 32 zonnepanelen en eigen parkeerplaatsen met laadpaal voor elektrisch autorijden.

Kijk voor meer informatie over ‘Rookvrij wonen’ op www.cleanairnederland.nl

Uit de krant