Het stel is veel in de tuin te vinden. 
(Foto: Fred Rotgans)
Het stel is veel in de tuin te vinden. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: Wonen in een Tiny villa in Oosterwold

Wonen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

OOSTERWOLD – De vrijheid en het ruimtelijk wonen is wat Jan en Wilma Wachtmeester het meest bevalt aan het wonen in Oosterwold. Het stel woont in een gecombineerde Tiny House aan de Immanuel Kantweg. “We noemen het zelf een ‘Tiny villa’”, zegt Wilma lachend. “Ons huis bestaat uit een Tiny house met daaraan een extra uitbreiding gekoppeld. Daardoor is het huis niet zo tiny.” Het was een wens om gelijkvloers te wonen. “De slaapkamers die oorspronkelijk op de bovenverdieping zaten hebben we daarom vervangen voor een vliering. Het huis bestaat uit modules die je kunt koppelen. Tussen de twee delen zit een overdekte patio waar we graag zitten. De verbinding is de badkamer en daarachter zit het slaapgedeelte en mijn werkkamer”, legt Jan uit.

Ruim 20 jaar woonde het gezin aan de Kromgouw in Haven. “We woonden in een leuke buurt en in een groot huis. De kinderen werden ouder en blijven niet eeuwig thuis wonen. Wij wilden ruimtelijker wonen in een compacter huis. We hadden al een moestuin en wilden dat graag uitbreiden.” Oosterwold kwam voorbij, maar een eigen huis ontwerpen en laten bouwen leek het stel best ‘ingewikkeld’. “Tot dit concept van Mill Home voorbij kwam. We kozen voor een type huis dat als het ware klaar was. Je kunt het huis naar eigen smaak laten maken en het huis wordt dan prefab gebouwd en op je kavel neergezet.”

Afgelegen wonen

Twee van de drie dochters van Jan en Wilma wonen in een Tiny House op dezelfde kavel. “Ze zijn nu 22 en 23 jaar. Toen wij met het nieuwe huis bezig waren zaten zij in de fase van afstuderen en voor het eerst gaan werken. Wij wilden kleiner wonen. Nu wonen ze wel op zichzelf maar toch dichtbij. Ze moesten in het begin wennen aan het afgelegen wonen. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het openbaar vervoer en dat is hier bijna niet. Maar ze vinden het hier steeds leuker.”

Oogst

Op het terrein staan fruit- en notenbomen. Er is een grote kas en een moestuin. “De kas is voor een deel extra leefruimte. Daarnaast is hij bedoeld om het groeiseizoen eerder te starten en te verlengen. Zodat je vroeg kunt beginnen met zaaien voordat de planten naar buiten gaan. Zo verbouwen we zelf druiven, tomaten, komkommer, aubergine en courgette. Onze courgette groeit enorm. Daar kan je het hele jaar van eten. We hebben ook een kelder om de oogst, zoals pompoenen en aardappels, langer te kunnen bewaren.” Jan en Wilma houden kippen en kwartels. “Daar eten we de eieren van. We hebben ook een hond en twee poezen. Er waren hier in het begin best veel muizen. Maar de poezen vangen ze allemaal.”

Ruimte

Wonen in Oosterwold bevalt het gezin enorm. “We zeggen vaak tegen elkaar dat we dit veel eerder hadden moeten doen. Je woont hier zo mooi open en vrij, met zoveel ruimte. We wonen ook in een superleuke straat. We delen de weg met 13 huishoudens. Met onze kavelwegvereniging ‘Aan de Kant’ hebben we veel contact onderling. We helpen elkaar en lenen spullen van elkaar. Zomers organiseren we een gezamenlijke barbecue.”

In Oosterwold is, volgens Jan en Wilma, genoeg te doen. “Laatst was hier het muziekfestival Growing Music, met muziek voor en door Oosterwolders. Er worden regelmatig concerten gegeven bij de Vliervelden, de dependance van de Stadsboerderij. Daar zit ook een biologische supermarkt waar we onze boodschappen doen.”

‘Laten groeien’

Het stel is veel in de tuin te vinden. “Het onderscheid tussen binnen en buiten is hier veel minder groot, vanwege de omgeving en het vrije gevoel. We zijn nog nooit zoveel buiten geweest. We zitten graag onder de overkapping. Maar werken ook graag in de tuin. Voor ons is dat ook relaxen. Het is best een behoorlijk stuk grond. Maar je moet het ook een beetje laten gaan. Dingen laten groeien en kijken wat er ontstaat. Het zijn hier niet allemaal keurig aangelegde tuintjes. Dat maakt het juist zo levendig en divers.”

Oproep
Wil jij ook vertellen over het huis waarin jij woont? Meld je aan voor de rubriek ‘Zo woon ik’ door te mailen naar redactie@almeredezeweek.nl en wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij jou langs. Het maakt niet uit in wat voor huis of in welk deel van Almere je woont, we zijn benieuwd naar je verhaal!

In de enorme lichte ruimte staat de eettafel. Hier zitten Jan en Wilma erg graag. (Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto