Ton Sampiemon geniet elke dag van het uitzicht over de stad. (Foto: Hugo Castañeda)
Ton Sampiemon geniet elke dag van het uitzicht over de stad. (Foto: Hugo Castañeda)

Zo woon ik: ‘Dit uitzicht verveelt nooit’

Wonen

STAD CENTRUM – Ik kijk bewonderend om mij heen als ik het appartement van Ton Sampiemon binnenstap. Het uitzicht is fantastisch. Aan de ene kant kun je in de verte de Johan Cruijff Arena, IJburg en Marken zien liggen. De andere kant van het appartement kijkt uit over het Weerwater, Almere Haven en het Gooimeer. Sampiemon woont sinds anderhalf jaar op de bovenste etage van de markante woontoren met de opvallende groene en oranje balkonschermen aan de Diagonaal boven de HEMA in Almere Centrum. “Dit uitzicht verveelt nooit. We hebben elke dag een beetje het gevoel alsof we op vakantie zijn.” 

Door Petra Onderwater

Toen grafisch ontwerper Ton Sampiemon voor een opdracht van de gemeente Almere op het stadhuis werkte, keek hij vanuit zijn werkkamer uit op het kleurrijke appartementencomplex. “Ik vond dat zo’n mooi vormgegeven gebouw, daar wilde ik best wonen”, vertelt hij. Echt serieus dacht hij daar toen nog niet over na. “Maar na mijn scheiding zocht ik een kleinere woning. Van een huis aan het water in de Eilandenbuurt, verhuisde ik in 2018 naar deze flat. Dat het middenin het centrum van de stad ligt, sprak mij juist wel aan. Ik heb een eigen ontwerpbureau, TS Design, en werk veelal vanuit huis. Het is fijn om tussendoor even lekker naar beneden te kunnen gaan om ergens een kop koffie te drinken. Zo ben je toch onder de mensen.” 

Prachtige luchten 

Hij huurde aanvankelijk een appartement op de zesde verdieping, aan de ‘oranje’ kant van het gebouw. “Die kleur geeft heel warm licht in huis, ook als de zon weg is. Erg fijn. Maar toen ik hoorde dat er een appartement op de achtste etage vrijkwam, aan de ‘groene kant’, vond ik dat wel de moeite waard om weer te verhuizen. Dit appartement op de bovenste verdieping is niet alleen flink wat meters groter, het uitzicht is ook nóg mooier”. En daar geniet hij samen met zijn huidige partner volop van. “We kunnen uren op de bank, met de schuifpui open, naar buiten zitten kijken. Je zou denken dat je verder van de natuur verwijderd bent als je in het centrum woont, maar wij zien van bovenaf juist volop groen en water om ons heen. En de meest prachtige luchten! Ik heb vorig jaar om gezondheidsredenen voor een andere levensstijl gekozen, waarbij ik onder andere gewoon opstond als ik wakker werd. Al was het 5 uur ‘s ochtends. Ik heb daardoor heel wat prachtige zonsopkomsten aanschouwd.” 

Culinaire kunststukjes

Ton en zijn partner hebben het appartement volledig naar eigen wens en smaak ingericht. “We hebben gekozen voor een strakke betonvloer en de muren fris wit geschilderd”, vertelt hij. “De oorspronkelijke master bedroom is nu een kantoor, waar wij beiden heerlijk kunnen werken. De ruimte staat in verbinding met de woonkamer en heeft eveneens een prachtig uitzicht.” Hetzelfde geldt voor de keuken, die zich middenin in de woonkamer bevindt. “Wij hebben gekozen voor een friswitte, strak vormgegeven keuken die van alle gemakken is voorzien. Ik merk dat ik nu ook veel meer geniet van het koken. Daarbij ben ik ook steeds bewuster bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Ik kan van kliekjes de lekkerste gerechten maken. Wist je bijvoorbeeld dat je de schillen en harde onderkant van asperges kunt gebruiken voor een smakelijke soep?” Als grafisch ontwerper besteedt hij ook veel aandacht aan de presentatie van het eten op het bord. Op sociale media deelt hij ter inspiratie regelmatig foto’s van zijn culinaire kunststukjes.

Zelf ontworpen kastensysteem

De eettafel en de houten kasten in de woonkamer heeft Ton zelf ontworpen. “Het is een systeem dat je heel makkelijk in en uit elkaar kunt halen, zonder dat daar schroeven of spijkers aan te pas komen. Ideaal ook voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, beurzen of pop-up stores. Je kunt ook makkelijk schuiven met de indeling. Ik heb er bijvoorbeeld een extra vakverdeling in geplaatst, omdat mijn partner veel dierbare spulletjes meebracht”, glimlacht Ton. “Zelf was ik juist steeds minimalistischer gaan leven, maar we hebben er een mooie middenweg in gevonden.”

De twee balkons aan weerszijden van het appartement zijn strak maar sfeervol aangekleed, met houten planken, wit grint, het nodige groen en een aantal houten stammen die de illusie wekken van bomen achter het raam. Tevreden kijkt Ton uit over de stad. “We wonen hier echt fantastisch. Je weet nooit hoe dingen lopen, maar als het aan mij ligt is dit de plek waar we oud worden.”

Oproep
Voor deze rubriek ‘Zo woon ik’ zijn we op zoek naar inwoners die ook willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Waar je ook woont in Almere, we zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan via redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij jou langs.

Dierbare spulletjes hebben een plek gekregen in de zelf ontworpen kasten. (Foto: Hugo Castañeda)
De zon en de gekleurde balkonschermen zorgen voor een fraai lichtspel. (Foto: Hugo Castañeda)

Uit de krant