Maartje Olislagers woont  in een studio van 28 vierkante meter in de Kruidenwijk. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)
Maartje Olislagers woont in een studio van 28 vierkante meter in de Kruidenwijk. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

Zo woon ik: van grote woning naar kleine studio

Wonen

KRUIDENWIJK – Een voormalig kinderdagverblijf in Kruidenwijk werd twee jaar geleden verbouwd tot een wooncomplex met zestien studio’s. Maartje Olislagers woont hier in een studio van 28 vierkante meter. En daar is ze trots op. “Voor mijn scheiding woonde ik in een groot huis met veel luxe”, vertelt Maartje. “Ik ben er trots op dat ik hier, met weinig bezittingen en weinig woonoppervlak, ook gewoon gelukkig kan zijn. Dat heeft even geduurd, maar voelt nu wel zo.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Na verschillende omzwervingen kwam de van origine Brabantse in Almere terecht. “Ik leerde een Amsterdammer kennen en ging met hem samenwonen in Almere.” Het stel ging uit elkaar. “Daarna maakte ik een wereldreis van vier maanden. Toen ik weer in Nederland was ben ik via Zaandam toch weer terug naar Almere gegaan.”

Dorps

Ondanks dat het een stad is voelt Almere, volgens Maartje, toch wel dorps aan. “Ik word blij van het vele water en groen. En Amsterdam, wat ik een hele fijne stad vind, ligt om de hoek. Maar om in te wonen hoef ik die drukte niet. Hier is het gewoon wat rustiger.” Ruime keuze in waar ze wilde wonen had Maartje helaas niet. “Na mijn scheiding wilde ik mijn eigen bedrijf ‘De reizende masseur’ starten. Als starter kun je niks kopen of huren en financieel had ik het niet breed. Ik moest mijn lasten zo laag mogelijk houden. Dit huis was het eerste dat voorbijkwam waar ik op wilde reageren. Toen ik het huis bekeek moest ik wel even slikken. Het is echt heel klein.”

Buiten eten

De tuin gaf voor Maartje de doorslag. “De tuin is groter dan mijn huis. Ik wist dat ik iets soortgelijks, op loopafstand van de het centrum en het centraal station niet snel zou vinden. Ik houd enorm van natuur en dit complex grenst aan het Beatrixpark. Ik zit het liefst veel buiten. Lekker op mijn loungebank of aan de eettafel ontbijten of avondeten. Zelfs in de wintermaanden eet ik buiten in mijn winterjas als de zon schijnt. Ik heb een klein moestuintje en een appel- en kersenboom die beiden fruit geven.”

Aan de tuinkant is een grote glazen pui. “Er valt veel licht binnen, waardoor het lekker licht is in huis. De details van mijn interieur, zoals kussens en accessoires, zijn nu groen en hout. Ik wil de natuur binnenhalen en heb ook veel planten in huis. Daarbij hoort automatisch de kleur groen. Dat voelt rustgevend en prettig. Maar het kan zomaar zijn dat ik alles volgend jaar weer in een andere kleur heb. Dat heb ik altijd al gehad.”

Ontspullen

Het duurde even voordat Maartje haar rust vond in haar nieuwe huis. “Ik kwam hier wonen met het idee dat het tijdelijk was. Daardoor investeerde ik ook niet veel in het mooi maken van het huis en me hier thuis voelen. Ik keek verder voor koophuizen, maar door de overspannen woningmarkt kwam ik tot de conclusie dat ik hier voorlopig nog wel zit. Dat maakte dat ik mijn mindset veranderde en probeerde een soort thuis te creëren.” Het ontspullingsproces vond Maartje ‘leerzaam’. “Ik had grote meubels die hier niet pasten. Zo had ik een hele grote loungebank waar ik dol op was. Maar die kon ik hier helaas niet kwijt. Het werd een klein bankje, maar het is nog steeds een bank. Daar ben ik nu tevreden mee. Ik kan me er niet druk om maken. Toen ik op wereldreis was, leefde ik uit een backpack. Dat vond ik toen ook prima, het gaf mij het besef dat je eigenlijk weinig nodig hebt. Toen was ik ook gelukkig. Dat zit hem niet zozeer in spullen of materiaal.”

Almere DEZE WEEK is op zoek naar Almeerders die ook willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Interesse? Meld je aan via reactie@almeredezeweek.nl o.v.v. ‘Zo woon ik’. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf dan de volgende keer bij jou langs en zie je jouw verhaal terug in onze krant.

 Maartje zit het liefst veel buiten. 'Lekker op mijn loungebank of aan de eettafel.' (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto