(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Pavlo Glazkov - stock.adobe.com

Huizenprijzen Flevoland stegen over geheel 2022

Wonen

ALMERE - In Flevoland blijven de huizenprijzen bovengemiddeld hard stijgen. Nergens in Nederland steeg de gemiddelde huizenprijs in 2022 zo hard als in Zeewolde: 36,6 procent. Ook in Almere gingen de prijzen in 2002 omhoog, maar relatief laag: 12,4 procent. 

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door Slimster.nl. De online prijs- en offertevergelijker ziet een verband tussen de prijsstijgingen per gemeente en de aanwezigheid van woningen met een laag energielabel. Gemiddeld stegen de prijzen in Flevoland met gemiddeld 15,4 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 10,8. Geen enkele andere provincie noteerde zo’n hoog gemiddelde. Opvallend is dat na Flevoland de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Fryslân de sterkste prijsstijgingen meemaakten. 

Een eenduidige verklaring voor de verschillen tussen gemeenten is volgens Slimster niet direct aan te wijzen. Er lijkt landelijk gezien echter een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en het percentage woningen met een laag energielabel (E, F of G). Zo heeft in de grotendeels aardgasvrije gemeente Zeewolde geen enkele woning een dergelijk laag energielabel en geldt hetzelfde voor Almere. 

De cijfers gelden over geheel 2022, sinds het laatste kwartaal van dat jaar zijn de prijzen licht gaan dalen. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto