
Modulair bouwen van scholen kan miljoenen besparen
PolitiekALMERE – Door middel van modulair bouwen kan de gemeente miljoenen besparen bij de bouw van nieuwe scholen. Dat kan een interessante optie zijn omdat de stad de komende jaren miljoenen euro’s moet investeren in nieuwe scholen in Poort, Hout en ook in het nieuwe stadsdeel Pampus. Bovendien moeten voor het eerst in de historie oude schoolgebouwen gerenoveerd worden.
Door Marcel Beijer
Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de Politieke Markt in het pand van De Meergronden. Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam vertelde de Almeerse raadsleden over het project dat in de hoofdstad is gestart en waarmee miljoenen euro’s kunnen worden bespaard bij het bouwen van nieuwe scholen. Net als in Almere, moeten ook in de Metropoolregio rond de hoofdstad (MRA) in korte tijd veel nieuwe scholen worden gebouwd. Om de kosten te drukken is in Amsterdam samenwerking gezocht met drie ontwikkelaars die modulair kunnen bouwen. Dat wil zeggen dat gewerkt wordt met vaste bouwelementen die vooraf in een fabriek al in elkaar worden gezet. Iedere ontwikkelaar gebruikt zijn eigen elementen die op verschillende manieren kunnen worden benut. Bij iedere opdracht voor een nieuw te bouwen school houden ze onderling een mini-competitie, waarna het desbetreffende schoolbestuur vervolgens het best passende ontwerp uitkiest.
Geen eenheidsworst
Omdat iedere ontwikkelaar met andere vaste elementen werkt ontstaat geen eenheidsworst. Iedere school ziet er totaal anders uit. Doordat de elementen in een fabriek in elkaar worden gezet kan duurzaam worden gebouwd is de bouwtijd kort, en is de kwaliteit hoog. Extra voordeel: de modules kunnen na verloop van tijd ook weer worden gedemonteerd en elders opnieuw worden hergebruikt.Bovendien worden de kosten fors gedrukt. Al wanneer een ontwikkelaar een vijfde school kan bouwen is de winst 20%, zo vertelde de ambtenaar uit de hoofdstad aan de Almeerse raadsleden. Omdat Almere ook deel uitmaakt van de MRA kan het eenvoudig aanhaken bij de Amsterdamse project en hoeft dus niet zelf worden gezocht naar ontwikkelaars. Dat geeft ook meer zekerheid voor de ontwikkelaars die aan het project meedoen.
Grote opgave
Almere staat voor een grote scholenbouwopgave. Vooral in Poort, Hout en ook Pampus zijn veel nieuwe scholen nodig. Daarvoor moet veel geld worden uitgetrokken. In Pampus, dat vanaf 2030 ontwikkeld gaat worden, moeten bijvoorbeeld twaalf basisscholen en twee VO-scholen worden gebouwd, allemaal inclusief gymzaal. Tegelijk zijn de oudste scholen in de stad hard aan renovatie toe. Het gaat dan vooral om panden in Stedenwijk, Molenbuurt, Haven en Stad. Naast een aantal basisscholen is bekend dat de Meergronden en Baken Stad aangepakt moeten worden. In totaal loopt het te investeren bedrag op tot over een miljard euro. Een deel daarvan is in de begroting opgenomen, maar lang niet alles.
Slecht gebouwd
Renovatie is niet altijd mogelijk bij oude scholen. De schoolpanden worden in veertig jaar afgeschreven, sommige gebouwen in de stad zijn echter al ouder. Bovendien werd in de jaren ’70 en ’80 bijzonder slecht gebouwd waardoor (duurzaam) renoveren haast geen optie is. Bovendien is de wens dat nieuwe scholen multifunctioneel kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld met ruimte voor kinderopvang, ontmoetingsplekken en zorg. Een ambtenaar legde de raadsleden uit best somber gestemd te zijn, omdat de Haagse politiek onderwijshuisvesting niet hoog op de agenda heeft staan, maar de prioriteit legt op bijvoorbeeld lerarensalarissen.Het project met modulair bouwen kan dus een interessante oplossing zijn. De gemeenteraad zal op een later moment over dit onderwerp vergaderen.