Pampushaven in 1964. (Foto: Bart Hofmeester © Roel Dijkstra)
Pampushaven in 1964. (Foto: Bart Hofmeester © Roel Dijkstra)

Almere vanuit de wolken: Pampus

Almere vanuit de wolken

PAMPUS - Het boek ‘Almere vanuit de wolken’, samengesteld door Michel Langendijk, toont unieke luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2021. Foto’s van de nog lege polder én recente luchtfoto’s van Almere genomen op exact dezelfde locatie. Een selectie van foto’s wordt ook gepubliceerd op de website van Almere DEZE WEEK. Dit keer een tweeluik over Almere Pampus.

Op de archieffoto uit 1964 zien we Pampushaven. Deze vluchthaven ligt in Almere Pampus, het zesde stadsdeel van Almere. Tussen deze twee dijken zou een 30 kilometer lang kanaal ‘het Oostvaardersdiep’ van het IJmeer tot aan Lelystad lopen. Bij de aanleg van de IJsselmeerpolder werd uitgegaan van het plan om ook de Markerwaard (links) droog te leggen. De aanleg van die polder werd uiteindelijk afgeblazen en is ook het kanaal er niet gekomen.

De tweede foto toont de situatie anno 2021. De provinciale weg naar Lelystad loopt na de slinger in de weg (te zien aan het einde van de haven) over de Oostvaardersdijk, een restant van de oude plannen voor de Markerwaard. In een inham in het bosperceel - midden rechts, ter hoogte van de tweede windmolen - ligt het landschaps-kunstwerk ‘Polderland Garden of Love and Fire’ van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind.


De situatie anno 2021. (Foto: Roel Dijkstra Fotografie) 

Almere vanuit de Wolken - Luchtfoto’s 1964 - 2021. Bart Hofmeester / Aerocamera en Roel Dijkstra, samengesteld door Michel Langendijk. Uitgeverij Watermerk 264 blz. € 39,95. Verkrijgbaar bij de boekhandel, Stadsarchief Almere en online, www.watermerk.eu

De situatie anno 2021. (Foto: Roel Dijkstra Fotografie)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto