Het toekomstige Almere Buiten in 1983. (Foto: Bart Hofmeester (C) Roel Dijkstra)
Het toekomstige Almere Buiten in 1983. (Foto: Bart Hofmeester (C) Roel Dijkstra)

Almere vanuit de wolken: Almere Buiten

Almere vanuit de wolken

BUITEN - Het boek ‘Almere vanuit de wolken’, samengesteld door Michel Langendijk, toont unieke luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2021. Foto’s van de nog lege polder én recente luchtfoto’s van Almere genomen op exact dezelfde locatie. Een selectie van foto’s publiceren wij ook op de website van Almere DEZE WEEK. Dit keer een tweeluik over de ontwikkeling van Almere Buiten.

Almere Buiten is het derde stadsdeel van Almere. Anders dan in Haven en Stad werden de rechte lijnen van de polder weer uitgangspunt. De nieuwe zakelijkheid doet zijn intrede. Per jaar worden 3.000 woningen gebouwd. Passend binnen het stramien van landbouwpercelen verrijzen rechthoekige woonwijken, met lange zichtlijnen. Van bebouwing is in dit lege polderlandschap – op een ontginningsschuur en het tracé van de Flevolijn na – nog niets te zien.


Almere Buiten anno 2021. (Foto: Dijkstra Fotografie)  

Wat een verschil in 2021, huizen zover het oog reikt. Links van het spoor de Landgoederenbuurt, DoeMere en het centrum van Almere Buiten met links daarvan de Molenbuurt, daarboven de Seizoenen- en Oostvaardersbuurt en tenslotte de Sieradenbuurt. Rechts van het spoor: de Faunabuurt, Bloemenbuurt, Regenboogbuurt, Eilandenbuurt en Stripheldenbuurt. Helemaal bovenaan de Oostvaardersplassen.

Volgende keer een tweeluik over de Hollandse brug.

Almere vanuit de Wolken - Luchtfoto’s 1964 - 2021. Bart Hofmeester / Aerocamera en Roel Dijkstra, samengesteld door Michel Langendijk. Uitgeverij Watermerk 264 blz. € 39,95. Verkrijgbaar bij de boekhandel, Stadsarchief Almere en online, www.watermerk.eu

Almere Buiten anno 2021. (Foto: Dijkstra Fotografie)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto