Sebastiaan Waller in 2023, na de landing van de herdenkingssprong van operatie Market Garden (Foto: aangeleverd)
Sebastiaan Waller in 2023, na de landing van de herdenkingssprong van operatie Market Garden (Foto: aangeleverd)

Parachutespringen zoals in de oorlog: “We worden nu begroet met applaus in plaats van met een kogelregen”

Algemeen

NORMANDIË – Hoe voelde het om in de oorlog als parachutist te helpen bij de bevrijding? Dat wil de 21-jarige Almeerder Sebastiaan Waller weten. Daarom gaat hij in juni parachutespringen in Normandië. Daar was het 80 jaar geleden D-day, de eerste dag van Operatie Overlord. Deze operatie in het Franse Normandië was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Door Indira Draijer

In het dagelijks leven werkt Sebastiaan Waller ‘gewoon’ als werkvoorbereider bij het bedrijf PON. Maar zijn hobby parachutespringen is bijzonder. “Het is heerlijk. Je hangt in de lucht en het is compleet stil. En je uitzicht op de aarde is prachtig.”

Immense offers

Waller is erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Hij kan zich bijna niet voorstellen wat voor offers mannen van zijn leeftijd destijds gebracht hebben. “Als je kijkt hoeveel hulp Nederland gekregen heeft van de geallieerden zoals Amerika, en hoeveel levens dat gekost heeft. Dat was immens.”

Opa en overgrootvader in het verzet

Waller heeft zijn fascinatie niet van een vreemde. Hij heeft thuis veel over de oorlog meegekregen van zijn opa die samen met zijn vader in het verzet zat. Zo hebben vader en zoon bijvoorbeeld onderdak geregeld voor Engelse piloten die in de omgeving neergekomen waren. En ze leerden ze fietsen, waardoor ze terug konden keren naar Engeland.

Oorlog verandert mensen

Door deze en andere verzetsacties werd zijn vader opgepakt door de Duitsers en heeft hij tot het eind van de oorlog in verschillende gevangenissen gezeten. “Hoewel mijn overgrootvader de oorlog fysiek heeft overleefd, was aan alles te merken dat de oorlog hem beschadigd had. Hij keerde niet als dezelfde persoon, zoals op de dag dat hij vertrok, terug. Hij was veranderd in doen en laten”, zegt Sebastiaan Waller. “Dit is de reden waarom ik tot vandaag de dag herdenken zo belangrijk vindt en waarom ik daar ook zo actief aan bijdraag. We moeten niet vergeten hoe ingrijpend oorlogen kunnen zijn en wat het met mensen kan doen.”

Vliegtuig met kogelgaten

De opa van Sebastiaan kocht na zijn pensioen een oorlogsjeep uit 1943 en knapte die helemaal op. Hij heeft wel de jeep zo origineel mogelijk gehouden. Ook het parachutespringen wat Waller doet gebeurt zoveel mogelijk op dezelfde manier als in de oorlog. De Almeerder springt met een klassiek tenue en vanuit een echt oorlogsvliegtuig (een Dakota), waarbij ondanks reparaties nog te zien is waar de kogelgaten zaten.

Warmer onthaal

Gelukkig is niet alles hetzelfde als tijdens de oorlog: “Wij worden onthaald door klappende toeschouwers. In de oorlog landden de parachutisten in vijandelijk gebied en werden ze onthaald met een kogelregen. Dat lijkt me verschrikkelijk.”

Market Garden

Waller gaat dit jaar ook nog in september nabij Arnhem parachutespringen om operatie Market Garden te herdenken. Dat doet hij met Parachute Group Holland, een stichting die de historie rond het springen in de Tweede Wereldoorlog levend wil houden.

Niet van geleerd

Helaas is oorlog niet alleen maar iets van het verleden. “Er zijn nog steeds veel oorlogsgebieden wereldwijd”, zegt Waller. “Het lijkt niet alsof we ervan geleerd hebben.”

De opa en vader van Sebastiaan Waller in hun oorlogsjeep (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto