VVD-raadslid Jimmy van der Vliet kwam donderdag langs bij Delen & Meer in Buiten. (Foto: Almere DEZE WEEK)
VVD-raadslid Jimmy van der Vliet kwam donderdag langs bij Delen & Meer in Buiten. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewonersinitiatieven in actie voor behoud wijkbudget

Algemeen

ALMERE - Bijna vijftig Almeerse bewonersinitiatieven hebben zich verenigd om te strijden voor behoud van het wijkbudget. Het voltallige gemeentebestuur was donderdag uitgenodigd voor een ‘Toer Door Almere’, om met eigen ogen te kunnen zien hoe divers de bestaande initiatieven zijn en hoe groot de impact is van een klein budget. “Juist voor kleinschalige buurtinitiatieven zijn de bijdragen vanuit het wijkbudget van onschatbare waarde”, benadrukt Roelienke van der Snoek, coördinator van de Toer. 

Door Petra Onderwater

De gemeenteraad stemde eind juni in met een motie om het wijkbudget per 1 januari 2022 volledig te schrappen. De gemeente bespaart daarmee 420.000 euro per jaar. Een bedrag dat bestemd was voor bestaande en nieuwe bewonersinitiatieven in alle stadsdelen van Almere. “Sommige initiatieven hebben naar aanleiding van het genomen besluit de handdoek al in de ring gegooid en laten weten dat hun initiatief zal moeten stoppen”, geeft Van der Snoek aan. “Andere zijn nu druk doende om uit te zoeken wat het voor hun initiatief betekent en hoe zij deze klap op gaan vangen.” 

Op straat

In het pand van Delen & Meer aan het Noordeinde zat donderdag een groep vrijwilligers klaar om raadsleden te ontvangen. “Delen & Meer is een open huis waar iedereen welkom is en waar wekelijks ruim zeventig mensen over de vloer komen”, vertelt vrijwilligster Toos Kloppenburg. “Wij organiseren workshops en tal van andere activiteiten. Ik vind het heerlijk en dankbaar om te doen.” Delen & Meer zit, samen met de Brei- en Hakerij, anti-kraak in een leegstaand winkelpand. “De bijdrage die we daarvoor betalen komt uit het wijkbudget. Hoe moet dat als dit wegvalt? Dan staan we op straat.”

Rianne is vrijwillig actief bij het buurtpreventieteam in de Molenbuurt en bij Molenbuurt Schoon. “Ook wij maken dankbaar gebruik van het wijkbudget. Dit soort buurtinitiatieven zorgt voor verbinding in de wijk en dat is heel waardevol”, benadrukt zij.

Oplossing

De Verenigde Bewonersinitiatieven Almere vragen de gemeenteraad om naar een oplossing te zoeken voordat de begrotingsbesprekingen voor 2022 van start gaan. “Op verschillende locaties hebben vrijwilligers donderdag goede gesprekken gehad met de raadsleden. D66, CU, VVD, CDA en Partij voor de Dieren hebben deelgenomen aan de tour en de PVV komt op een ander moment nog langs”, vertelt Roelienke. “Al hadden we gehoopt meer partijen te mogen ontvangen, we zijn blij dat we hebben mogen laten zien wat we hebben opgebouwd met behulp van het wijkbudget. Er zijn in Almere tal van initiatieven op het gebied van groenonderhoud, veiligheid, ontmoeting, kinderactiviteiten, seniorenmiddagen, schoonmaakacties en nog veel meer.”

Meer acties

De komende weken zullen de Verenigde Bewonersinitiatieven Almere met andere acties nog meer van zich laten horen. “We hebben ook een burgerinitiatief ingediend en er is een grote collage in de maak van foto’s van activiteiten die we aan het college willen aanbieden.”

De Toer Door Almere werd donderdag afgesloten bij Vindplaats Zenit. (Foto: aangeleverd)

Raadsleden brachten ook een bezoek aan Vindplaats Zenit. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto