(Artist impression: aangeleverd)
(Artist impression: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Floriade leent nu 4,5 miljoen van gemeente. Extra raadsvergadering aangevraagd

Algemeen

ALMERE - De Floriade BV. krijgt een extra lening van de gemeente van 4,5 miljoen. Dit is nodig omdat de Floriade BV heeft aangegeven in 2022 extra geld nodig te hebben, anders kan de Floriade BV niet aan haar verplichtingen voldoen. Dit schrijft het college in een raadsbrief van 11 maart aan de gemeenteraad. Meerdere partijen zijn ziedend over deze ‘truc’ zoals zij de lening noemen.

Door Robert Mienstra

Door corona vallen uitgaven hoger uit en vallen sommige inkomsten tegen. Het uitblijven van sponsorinkomsten is een belangrijke oorzaak van de leningsbehoefte in 2022.

Motie

De lening is opvallend omdat een meerderheid van de gemeenteraad donderdag een motie aan heeft genomen waarin staat dat er geen extra geld meer naar de Floriade mag.
Nu komt het college met een lening van 4,5 miljoen aan de Floriade BV. Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV heeft inmiddels zaterdagochtend een aanvraag ingediend voor een extra raadsvergadering op aanstaande dinsdag over de lening. “De PVV vraagt vanochtend samen met ApOpa, SP, PvdD, en Respect een extra raadsvergadering aan over de schandalige handelwijze van het college om na de laatste raadsvergadering stiekumpjes nog eens 4.5 miljoen euro aan de Floriade te geven”, twittert Van Dijk zaterdagochtend.
“Heeft de coalitie hiervan geweten?”, vraagt mede-indiener Johan de Leeuw van AP/OPA zich af. “Deze schandalige actie van het college is een dikke middelvinger naar de gemeenteraad. Het gaat om een lening aan een failliete bedoening.”

Terugbetalen

Het college verwacht dat het geleende geld weer van de Foriade BV. terugkomt: ‘Wij lenen dit geld aan de Floriade BV. Het is de bedoeling dat Floriade BV het geleende geld in 2022, wanneer er opbrengsten komen uit het evenement, weer terugbetaalt.’

Uit de krant