De locatie van het Houthakkersgilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)
De locatie van het Houthakkersgilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)

SP wil uitleg over bomenkap Houthakkersgilde in Hout

Algemeen

SP wil uitleg over bomenkap Houthakkersgilde in Hout

HOUT - De SP heeft het Almeerse college van burgemeester en wethouders om uitleg gevraagd over de bomenkap voor een locatie van het Almeers Houthakkersgilde aan de Leeuwerikweg in Almere Hout. Almere DEZE WEEK schreef deze week al dat bewoners hierdoor onaangenaam werden verrast. SP Almere steunt de bewoners en heeft schriftelijke vragen gesteld.

“Zonder enig voorafgaand overleg of informatie aan de omwonenden kapte het Almeers Houthakkersgilde daar een stuk bos, verhardde het terrein en plaatste er een zeecontainer en diverse aanhangwagens. Ze zetten er een hek omheen, plaatsten een slagboom en noemden het ‘t Gildeplein”, aldus Eibert Draisma van de SP. “De bewoners namen contact op met de gemeente, maar die wist van niks en verwees naar Staatsbosbeheer. De boswachter verklaarde verbaasd te zijn over de locatie. Het terrein is echter niet van Staatsbosbeheer maar van de gemeente.” 

Het Almeers Houthakkersgilde geeft aan dat ze het bosbeheer van gemeente en Staatsbosbeheer ondersteunt door bomen te kappen, de stammen te zagen en in blokken te hakken voor de openhaard. Draisma: “Vanaf ‘t Gildeplein dat ze hiervoor hebben aangelegd voeren ze hun  werkzaamheden uit, inclusief de verkoop van het openhaardhout. Met alle overlast van dien voor de omgeving. De bewoners vrezen dat het gedaan is met de rust in hun woonomgeving, ook wat betreft het verkeer op de Leeuwerikweg.”

De SP heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld. “Wij vinden het ongehoord en ongewenst dat onze bossen door particulieren worden geplunderd en vragen om uitleg. Ook vragen wij het Houthakkersgilde te sommeren het ingenomen terrein weer terug te brengen in de staat waarin ze het hebben aangetroffen.”

De gemeente liet eerder in een reactie aan Almere DEZE WEEK weten dat op een al bestaande open plek een container is geplaatst voor het Houthakkers Gilde en dat regulier onderhoud heeft plaatsgevonden aan de bomen aldaar.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto