Oosterwold is een uniek stukje Almere, maar dat levert ook problemen op. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Oosterwold is een uniek stukje Almere, maar dat levert ook problemen op. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Gemeente moet alsnog riool aanleggen in Oosterwold

Algemeen

OOSTERWOLD – De gemeente Almere moet alsnog een riool aanleggen in Oosterwold. Dat is de conclusie van een juridisch onderzoek door Dirkzwager Advocaten en Stibbe Advocaten. Dit gaat de gemeente naar schatting tussen de 12 en 15 miljoen euro kosten.

Het is volgens de onderzoekers juridisch niet mogelijk om de verantwoordelijkheid voor het zuiveren van afvalwater bij de bewoners van Oosterwold neer te leggen, zoals nu in de praktijk gebeurt. De conclusie is dat dit zo snel mogelijk moet worden veranderd, door alsnog een riool aan te leggen en de IBA’s en CBA’s (Individuele en Collectieve Behandeling Afvalwater) gefaseerd buiten werking te stellen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Experiment

Het was de bedoeling dat de bewoners in Oosterwold hun eigen afvalwaterzuivering zouden organiseren. Dit leidde tot een grootschalig experiment, met op dit moment zo’n 1250 woningen met afvalwaterzuiveringssystemen die individueel of collectief worden beheerd. Deze blijken het water echter niet goed genoeg te zuiveren. 

Er werd besloten maatregelen te nemen om de werking van de IBA’s en CBA’s te verbeteren en een riool aan te leggen langs de gemeentelijke polderwegen in Oosterwold. Volgens de onderzoekers is dit echter onvoldoende om de gemeentelijke zorgplicht voor afvalwater in te vullen. Zij stellen dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aanleg en bekostiging van de riolering in Oosterwold tot de perceelgrens van de bewoners. 

Naar schatting gaat het drie tot vier jaar duren voordat alle huidige en nieuwe bewoners zijn aangesloten op de riolering. Naar verwachting zal het nieuwe college het raadsvoorstel dit najaar bij de gemeenteraad op de agenda zetten. Vooruitlopend is vorige week besloten de keuzevrijheid voor een afvalzuiveringssysteem op te schorten. Dit om te voorkomen dat er nog IBA’s of CBA’s worden gerealiseerd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto