Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Proef met achteraf afvalscheiden succesvol en ‘prettig’

Algemeen

Door Hestia Ruben


DE STEIGER – De proeven die de gemeente sinds augustus vorig jaar uitvoert in de Sieradenbuurt en Filmwijk om per persoon minder restafval over te houden, zijn een succes. “Het levert opzienbare resultaten op”, zegt de projectleider van Stadsreiniging, Dave Post. “We zien dat er in die wijken per persoon minder dan 50 kilo restafval overblijft. Dat was eerder rond de 185 kilo per jaar. Onder de 50 kilo is ons streven.”
“We zien in die wijken een toename van de hoeveelheid gescheiden afval en minder restafval”, zegt Dave Post. In beide wijken is eind vorig jaar het tussenschot uit de duobak gehaald. De groene bak is in die wijken alleen nog voor gft. Overig afval gaat in de blauwe plasticbak. PMD, zo heet de blauwe bak in die wijken. Plastic, metaal/blik, drinkpakken en de ‘plus’ voor restafval. Het idee er achter is simpel: bewoners hoeven weinig moeite te doen en het resultaat, waarbij de gemeente achteraf het afval scheidt, levert veel op. “Bij deze proef ligt de focus op wat mensen thuis scheiden, wij doen de rest. Deze combinatie maakt het succesvol.” Dat deze methode duurder zou zijn, klopt niet. “We hebben een oude installatie aangepast zodat in de fabriek nagescheiden kan worden. De duurste kostenpost in dit verhaal is het verbranden van het beetje restafval dat overblijft.”
Hoeveel geld de gemeente bespaart met deze methode, wil Post niet zeggen. “Exacte gegevens presenteren we nog aan de raad. Met de huidige manier van afval scheiden bereiken we niet de 50 kilo restafval per persoon per jaar. Dat is veel meer. En uit een peiling die we in die wijken deden blijkt dat het merendeel van de bewoners dit een prettig systeem vindt.”

Steiger van plastic

Struikelblok in de proef is de vraag wát er precies in de PMD bak mag en wat niet. “Daarover moeten we frequenter gaan communiceren naar bewoners”, zegt Post. “In die bak gaat overwegend verpakkingsmateriaal. Thuis scheiden bewoners nog glas, papier, textiel en bioafval. Bij dit systeem, met de PMD bak, geldt wel dat hoe beter alles gescheiden aangeboden wordt, hoe beter wij het kunnen verwerken. Plastic verpakkingen moeten de bak in zonder etenswaren er in. Droog afval scheidt goed en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de gescheiden grondstoffen zuiver blijven. Als je alles bij elkaar gooit, plastic en etenswaren, krijg je geen goed resultaat, en dan moet het als nog verbrand worden tegen hoge kosten. En we willen naar een circulaire economie waarbij alle reststoffen nuttig in de eigen regio worden hergebruikt. Zo staat er in Almere al een steiger van plastic en hebben we plastic walbeschoeiing gemaakt. Dat plastic heeft een levensduur van zeker vierhonderd jaar en kan vele malen worden hergebruikt. Maar voorkomen dat plastic in het milieu komt, is nog altijd het beste.”
Vooralsnog wordt de proef alleen in Filmwijk en Sieradenbuurt gehouden. De evaluatie gaat binnen nu en een paar weken naar het college en daarna naar de gemeenteraad, die moet beslissen of deze manier van afval scheiden in de hele gemeente Almere wordt ingevoerd. Tot die tijd gaat de proef door.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto