Qatar werd - opmerkelijk genoeg - uitgeroepen tot de meest gastvrije deelnemer van de Floriade (Foto: Almere DEZE WEEK)
Qatar werd - opmerkelijk genoeg - uitgeroepen tot de meest gastvrije deelnemer van de Floriade (Foto: Almere DEZE WEEK)

Burgemeester op eindfeestje Floriade: ‘te veel geld voor één stad’

Algemeen

685.189 bezoekers naar Floriade

ALMERE – Er zijn 685.189 bezoekers naar de Floriade gekomen, meldde Floriade-directeur Hans Bakker afgelopen zondagavond op het eindfeestje van de Floriade. Of het hier om betalende bezoekers ging, zei hij er niet bij.

Door Robert Mienstra

Bakker stak in zijn toespraak de loftrompet over de Floriade. Het succes lardeerde hij met tal van cijfers. Naast het aantal bezoekers maakte hij bekend dat er 3.000 bomen in het Arboretum staan, een blijvend onderdeel van de nieuwe stadswijk Hortus.
Verder gaf Bakker aan dat de bezoekers de Floriade een gemiddeld rapportcijfer 8 gaven. Er kwamen internationale bezoekers 96 landen: 78 procent kwam uit Nederland, 22 procent uit het buitenland.

Qatar

Het eindfeestje startte met het uitreiken van talloze awards aan deelnemers. Brons, zilver en goud… het kon niet op. Zeer opvallend was dat Qatar de prijs voor de meest gastvrije deelnemer kreeg, terwijl dit land zwaar onder vuur ligt door de slechte behandeling van immigratie-arbeiders bij de bouw van de WK-stadions in Qatar.
Verder waren nogal wat bezoekers teleurgesteld dat het paviljoen van de Almeerse Wolunie niet in de prijzen viel, temeer daar juist dit paviljoen door de Almeerders omarmd werd.

Polarisatie

“De Floriade verdient enige waardigheid”, zei waarnemend burgemeester Ank Bijleveld tijdens het feestje. “Maar ik moet eerlijk zijn, de weg naar de officiële opening is niet altijd even rechttoe rechtaan geweest. De Floriade zorgde voor polarisatie in onze stad. En ja, de Floriade kost onze gemeente veel geld. Te veel geld voor één stad. Vanwege de nationale en internationale betekenis van de Floriade zou de rijksoverheid een veel groter aandeel in alle kosten moeten nemen. Meer lasten delen. Zo niet, dan zou dit wel eens de laatste Floriade kunnen zijn.”

Loftrompet

Tal van nationale en internationale sprekers spraken de loftrompet over de Floriade. Het evenement was een voorbeeld voor het ontwikkelen van groene en gezonde steden, heeft veel netwerken opgeleverd en moet een voorbeeld voor de steden van de toekomst zijn.

Bobo-feestje

Het eindfeestje – door de Floriade the closing ceremony genoemd– was vooral een bobofeestje. Veel donkerblauwe pakken en gesoigneerde dames hieven het glas witte wijn met elkaar. Aan hapjes was geen gebrek. En er was volop applaus voor de sprekers. Het confetti-kanon gaf aan het eind van de bijeenkomst een extra feestelijk tintje aan het sluiten van de Floriade.

Financiën

De burgemeester zei het al, de Floriade kostte te veel geld. Op dit moment staat voor Almere de teller op 98 miljoen euro. De verwachting is dat daar nog een flink aantal miljoenen bij komt. Zeker om de afbouw te financieren. De 685.189 bezoekers zijn zeker niet allemaal betalend. Bij de Floriade van Venlo in 2012 gingen erg veel vrijkaarten over de toonbank. Hoe dat in Almere is, is wachten op de eindafrekening. Ook moet nog duidelijk worden hoe de pashouders verrekend worden. Die bezochten de Floriade meerdere keren, soms wel tientallen keren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto