Een zeer hoge manager gebiedsontwikkeling van de dienst Stedelijke Ontwikkeling (midden) gaf aan de raad - besloten - een toelichting over de ontstane situatie. Links wethouder Julius Lindenbergh. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Een zeer hoge manager gebiedsontwikkeling van de dienst Stedelijke Ontwikkeling (midden) gaf aan de raad - besloten - een toelichting over de ontstane situatie. Links wethouder Julius Lindenbergh. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Realisatie Floriadewijk kan wel eens lang gaan duren door slechte overeenkomst

Algemeen

ALMERE – De gemeenteraad vergaderde afgelopen donderdagavond in beslotenheid over het conflict tussen de gemeente en projectontwikkelaar Weerwater CV (WWCV) over de bouw van de Floriadewijk Hortus. WWCV wil volgens de gemaakte afspraak 660 woningen bouwen, de gemeente wil er veel meer. 

Door Robert Mienstra

Een zeer hoge manager gebiedsontwikkeling van de dienst Stedelijke Ontwikkeling gaf aan de raad een toelichting over de ontstane situatie. Dat was wel de ambtenaar waarmee projectontwikkelaar Weerwater CV (WWCV) op ramkoers ligt. Weerwater CV was niet bij deze toelichting aanwezig.

Samenwerkingsovereenkomst

Tijdens de besloten bijeenkomst meldde het college overigens dat ze ook niet blij is met de situatie. Het contract tussen WWCV en de gemeente zou niet meer zijn dan een samenwerkingsovereenkomst zonder bindende voorwaarden. Als het aan het college ligt moet er nooit meer zo’n slechte overeenkomst gesloten worden. Verder wilden raadsleden dat zij toch door WWCV in het openbaar worden bijgepraat omdat ze nu alleen maar van de gemeente een verhaal kregen. De beslotenheid bracht de raadsleden wel in een lastige positie om zo’n gesprek te gaan voeren.

700 woningen

Het conflict tussen Weerwater CV spitst zich toe op een vage clausule in de overeenkomst. Daarin staat wel dat maximaal 600 woningen plus 60 waterwoningen en maximaal 42.000 m2 commercieel vastgoed ontwikkeld mag worden. Dit is de maximale ruimte in het bestemmingsplan. Maar dat zouden meer woningen moeten zijn vindt de gemeente, Maar de projectontwikkelaar heeft de infrastructuur – leidingen en riolering e.d. – voor maximaal 600 woningen aangelegd plus 60 waterwoningen. Het zou zo maar kunnen dat die infrastructuur er dan weer helemaal verwijderd moet worden en opnieuw aangelegd. Daarbij ligt er nog steeds een onderzoeksvraag van de raad op tafel: die wilde met een aangenomen motie dat uitgezocht zou worden of er meer woningen gebouwd kunnen worden en hoeveel dat er moeten zijn. Mocht de raad dat uiteindelijk willen, dan moet ook het bestemmingsplan van Hortus gewijzigd worden. Zo’n wijziging kan wel jaren duren, waardoor de ontwikkeling van Hortus jaren stil kan komen te liggen. 

Tussenoplossing

Dit jaar lanceerde WWCV een tussenoplossing voor het conflict door een plan te presenteren waarin ruim 1000 woningen waren opgenomen. Die zouden gestapeld gebouwd kunnen worden langs de A6, Hierdoor zou het groene karakter van Hortus behouden blijven. Echter de gemeente zag hier geen brood in en keurde het voorstel – via een mail – af.

Bindend adviseur

Er zijn meerdere uitkomsten van het conflict mogelijk. In het contract van WWCV staat dat er een Bindend Adviseur aan gesteld kan worden die de zaak beslecht. Deze adviseur is al benoemd, maar is nog niet om een advies gevraagd. Biedt dat geen soelaas, dan zal de rechter zelf een oordeel moeten vellen over de oplossing van het conflict.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto