In coronatijd organiseerde Bob Friedländer ook al een alternatieve Nieuwjaarsduik. (Archieffoto: Bob Friedländer)
In coronatijd organiseerde Bob Friedländer ook al een alternatieve Nieuwjaarsduik. (Archieffoto: Bob Friedländer)

Organisatie Nieuwjaarsduik stopt, Bob Friedländer neemt het over

Algemeen

HAVEN – De organisatoren van de traditionele Nieuwjaarsduik in het Gooimeer stoppen ermee. Door de toegenomen regeldruk houden Ingrid van Raalte en Peter Schluter het voor gezien. Havenaar en oud-persfotograaf Bob Friedländer wil de traditie voortzetten. Samen met zijn vrouw Michelle en dochter Angela zet hij alles op alles om het evenement alsnog te organiseren. 

Door Petra Onderwater

“Het team heeft het evenement al die jaren met veel plezier georganiseerd, maar en komt zoveel bij kijken. Er zijn zoveel regeltjes bijgekomen, dat we het niet meer zien zitten”, verklaren Ingrid van Raalte en Peter Schluter. Zij vinden het mooi dat de Friedländers het stokje willen overnemen. “Wij wensen hen dan ook veel succes!”

Onstaansgeschiedenis

De Nieuwjaarsduik in Haven is in 1985 gestart als spontaan initiatief van triatleten Willem Braaksma, Ruud Bommezijn, Bas Rijkhof, Edwin Samshuijzen en Gregor Stam. Zij werden tijdens die allereerste editie al op de foto gezet door persfotograaf Bob Friedländer. Na dit spontane initiatief nam de Triathlon Vereniging Almere (TVA) de organisatie over. “Ik heb het evenement vanaf 1993 georganiseerd samen met mijn man uit naam van de TVA”, vertelt Van Raalte. “Later zijn we de Nieuwjaarsduik gaan organiseren in samenwerking met Peter Schluter vanuit de Wind Surf Vereniging Almere Centraal, die het stokje overnam van de TVA.” 

Spontane duik in coronatijd

Op 1 januari 2020 was alweer de 35e editie van de Nieuwjaarsduik. De twee jaren erna kon het evenement niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Op de eerste dag van 2022 besloot Bob Friedländer een alternatieve duik te organiseren in het Gooiemeer. Tientallen Almeerders liepen toen alsnog het Gooimeer in voor een frisse start van het nieuwe jaar. De deelnemers hadden spontaan oliebollen, warme cholademelk en een muziekbox meegenomen. 

Traditie in stand houden

“Het kan niet zo zijn dat Almere straks geen officiële Nieuwjaarsduik meer heeft. Deze traditie moeten we in ere houden”, vinden Bob en Michelle Friedländer. “Er komt inderdaad een hoop regelwerk bij kijken, maar wij gaan er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen.”

Houd voor updates de Facebookpagina van Nieuwsjaarsduik Almere Haven in de gaten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto