De twee markante Hoge Ringen werden in 2015 verwijderd. (Archieffoto: Fred Rotgans)
De twee markante Hoge Ringen werden in 2015 verwijderd. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Kunstambassadeurs in actie voor herplaatsen Hoge Ringen

Algemeen

ALMERE – De Kunstambassadeurs zijn een petitie gestart voor het herplaatsen van de Hoge Ringen. De twee ‘kunstwerken’ langs de Hogering werden in 2015 verwijderd, nadat één van de twee ringen was omgewaaid bij een storm. 

De markante stalen ringen werden in de jaren ‘80 tijdens de aanleg van de Hogering op de geluidswallen geplaatst. De aannemers vonden het een leuk idee om hiermee een markeringspunt in het polderlandschap te creëren. De ringen zijn nooit opgenomen in de kunstcollectie van Almere, omdat ze niet door een kunstenaar zijn gemaakt. Tijdens het Erfgoedcafé van Erfgoedhuis Almere werd vorige week dan ook de vraag gesteld of de ringen als kunstwerken kunnen worden genomen. Hoewel de meningen hierover verdeeld waren, was iedereen het erover eens dat ze gezien kunnen worden als cultureel erfgoed. 

Verstopplek voor diamanten

De ringen werden vooral bekend doordat ze ooit als verstopplek zijn gebruikt voor de buit van een diamantroof. Een bijzonder verhaal dat de inspiratie vormde voor zowel een boek als de speelfilm ‘Dennis P.’ “De ringen zijn er nog”, vertelde Mark Wiechmann van de Kunstambassadeurs. “De ene ring is verwerkt tot plantenbak in een circulaire rotonde aan de Neonweg, nabij het recyclingperron in Poort. De tweede ring blijkt achter de kringloopwinkel in Kruidenwijk te liggen, op het terrein van de voormalige vuilstort van de gemeente.”

Stukje geschiedenis

De Kunstambassadeurs vinden dat de ringen in ere moeten worden hersteld, omdat ze een stukje Almeerse geschiedenis vormen. “Het afgelopen jaar zijn we daarom gestart met een draagvlakonderzoek. We hebben onder andere handtekeningen ingezameld op het Groentesoep Festival in Buiten en het Tomatensoep Festival in Poort. Iedereen die wij daar spraken was eigenlijk meteen enthousiast. Voor veel Almeerders waren de ringen een herkenningspunt op hun weg naar huis.”

Online petitie

Deze eerste acties leverden 175 handetekeningen op. Hierdoor aangespoord zijn de Kunstambassadeurs nu ook een online petitie gestart. Deze kan worden ondertekend via www.kunstambassadeurs.nl/hogeringen

Uit de krant