Amanda Harsveldt van de dierenvoedselbank (l) en Karine de Potter, raadslid van Forum voor Democratie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Amanda Harsveldt van de dierenvoedselbank (l) en Karine de Potter, raadslid van Forum voor Democratie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Dierenvoedselbank naar Voedselloket VLA op de Steiger

Algemeen

ALMERE – Het uitgiftepunt van de dierenvoedselbank verhuist in februari naar het pand van het Voedsel Loket Almere (VLA) aan de Steiger 122 in Haven. De dierenvoedselbank is nu nog gevestigd in de Salsastraat op het thuisadres van oprichtster Amanda Harsveldt. “Maar met de dierenvoedselbank zijn we uit ons jasje gegroeid”, zegt Harsveldt. “Het werd zo druk dat mijn buren er last van kregen.”

Door Robert Mienstra

Harsveldt helpt met de Dierenvoedselbank al tien jaar - de laatste zes jaar als stichting - diereneigenaars die vaak dierenvoedsel niet kunnen betalen. “Dat zijn veelal mensen die in de schuldhulpverlening zitten, minima, mensen in de bijstand, maar tegenwoordig ook mensen met een middeninkomen die niet meer rond kunnen komen.”
Voordat mensen van de dierenvoedselbank gebruik kunnen maken, krijgen ze eerst een intakegesprek. “We kijken of hun inkomen klopt en we willen ook een ID zien. Als mensen voor onze service in aanmerking komen, krijgen ze van ons wat ze nodig hebben voor hun huisdier. Dat kan voer zijn, maar ook een mand, een hondenriem of kattengrit”, vertelt Harsveldt.

Hulp

De dierenvoedselbank helpt zo’n vijftig tot negentig diereneigenaren. “Dat kan één keer nodig zijn, maar vaak ook wekelijks”, zegt Harsveldt. “Daarbij worden mensen ook door de wijkteams en door de schuldhulpverlening naar ons doorverwezen. Andersom gebeurt ook. Als ik vermoed dat er meer aan de hand is, verwijs ik mensen ook weer door.”

Forum voor Democratie

Harsveldt heeft voor de verhuizing ondersteuning gehad van Karine de Potter, raadslid van Forum voor Democratie, zelf dierenliefhebber. “Ik kwam de dierenvoedselbank tegen in een post op internet van Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren. Daar heb ik contact mee gezocht en we spraken af dat ik het verder op zou pakken. De coalitie heeft in haar akkoord staan ‘het faciliteren van de dierenvoedselbank.’ Daarom hoefde ik er geen politieke agendering meer voor te maken.”
Aanvankelijk gingen Harsveldt en De Potter voor een subsidie voor een eigen locatie van de Dierenvoedselbank. “Maar dat bleek een berg papierwerk. Toen kwam het idee om de Dierenvoedselbank onder te brengen bij VLA. En dat is gelukt. Er was slechts een kleine subsidie nog voor materialen voor bijvoorbeeld administratie en rekken”, zegt De Potter.

Harsveldt en De Potter zijn blij met de oplossing voor de Dierenvoedselbank. “Het wordt een volwaardige locatie, inpandig bij VLA, niet alleen maar een simpel plankje”, zegt Harsveldt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto